DomovKulturaRoža Kopra s kraškim pridihom

Roža Kopra s kraškim pridihom

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danski pregovor pravi, da ne obstaja napačno vreme, samo oblačila so lahko napačna. Tako so tudi številni likovniki minuli vikend dokazali, da ne obstaja napačno vreme za likovno ustvarjanje, če sta družba in okolje prava. In v starem mestnem jedru Kopra se je na VII. ekstempore zbrala pisana druščina likovnih navdušencev iz vseh koncev Slovenije.  

Nekateri so ustvarjali v atriju Gimnazije Koper, drugi avtorji so slikali doma ali so gostovali pri sorodnikih ali prijateljih, najbolj odločni pa so muhastemu vremenu kljubovali kar v suhem zavetju Taverne.

Razveseljivo je dejstvo, da se likovnega druženja udeležuje vedno več ustvarjalcev iz različnih, tudi najbolj oddaljenih koncev Slovenije in konstantno naraščanje likovne kvalitete. Široko zastavljena tema »Roža Kopra« je ponudila obilo ustvarjalne svobode, ki so jo udeleženci, vsak na svojstven način, odlično udejanjili. Tako so nastale zanimive podobe od cvetja in zelenja do metamorfoz arhitekturnih elementov, vedut ali simbolnih prispodob in popolnih abstrakcij.

Na sliki so nagrajenci od leve proti desni Mirko Vodopivec, Dajana Čok, Jana Štok, Nives Uljan, Dejan Nastič, Iva Babič in Silva Jovanović. Foto: MOK

Komisija, ki je avtonomno določila hierarhijo in število nagrajenih del, je pri ocenjevanju poleg izvirnosti likovne rešitve upoštevala tudi izvedbo ter sporočilnost likovnega dela. Člani strokovne komisije, akademska slikarka in arhitektka Majda Skrinar, profesorica likovne umetnosti Ksenija Pfeifer in akademski slikar in fotograf Ljubo Radovec so bili pri ocenjevanju nastalih del presenetljivo usklajeni.

Zmagovalno delo Jane Štok iz Sežane odlikuje premišljena kompozicija, posluh za ritem in tonske vrednosti, detajle in celoto. Vesel značaj dela podkrepi sončen, rožni kolorit, so zapisali v obrazložitvi.

Sončen značaj drugo nagrajenega dela avtorice Ive Babič iz Svetega Antona odlikuje premišljeno zastavljena prostorska postavitev in cvetlični izbor barv, ki zavibrirajo v visokem tonu.

Mediteranski vtis svetlobe, barv in kontrastov tretje nagrajenega dela Dajane Čok iz Divače dopolnjuje fina risba z mnogo subtilnimi podrobnostmi, ki razveselijo natančno oko.

Priznanje za svoja likovna dela so prejeli Danila Krpič iz Černelavcev pri Murski Soboti, Silva Jovanović in Dejan Nastič iz Kopra, Mirko Vodopivec iz Sečovelj in Boris Lepša iz Ljubljane. Sodelujoči likovniki so tudi sami podali oceno novonastalih del. Slikarske kolege je z nežno in romantično upodobitvijo daleč najbolj prepričala Nives Uljan  iz Ilirske Bistrice.

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju Pretorske palače so bila razstavljena vsa dela, ki so nastala na dvodnevnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Do 7. junija 2017 bo razstava postavljena na dveh lokacijah istočasno – v pritličju Pretorske palače in v kavarni Loggia, nato pa samo v kavarni Loggia. Nato se bosta v Pretorski palači na samostojnih razstavah predstavila lanskoletna nagrajenca Ingrid Vinovrški iz Kopra in Zorko Dežjot iz Izole.

Nagrajenci projekta, ki ga Mestna občina Koper organizira v sklopu projekta Oživljanja starega mestnega jedra, bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami in predstavitvami v Pretorski palači v letu 2018. Prejemniki priznanj pa bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami v kavarni Loggia.