DomovNaši krajiSkalomet ob Semedelski promenadi dobiva končno podobo

Skalomet ob Semedelski promenadi dobiva končno podobo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Poleti je občina začela z urejanjem dela obalnega pasu na začetku semedelske promenade ob ustju Badaševice in postavitvijo skalometa v obliki pravokotnih kamnitih blokov, katerih namen bo tudi lažji dostop do morja. Kamnita zložba je skoraj v celoti postavljena, sledi ureditev okolice in ozelenitev ter postavitev urbane opreme.

Na 40 metrov dolgem obalnem pasu med začetkom semedelske promenade in izlivom Badaševice v morje so tako že poleti začeli z urejanjem skalometa in nameščanjem pravokotnih kamnitih blokov iz kraškega sivega apnenca oz. peščenjaka, ki bodo poleg svoje primarne funkcije, zaščite obale pred škodljivim delovanjem morja, kopalcem omogočali udobno ležanje in posedanje kot tudi lažji dostop v vodo. Dela so v sklepni fazi, sledi pa še ureditev okolice, ozelenitev in postavitev klopi ter košev za smeti.

Kot so nam pojasnili na Marjetici Koper, ki je izvajalec omenjene naložbe, so s strani Arsa dobili soglasje za vse predvidene posege na območju 280 kvadratnih metrov, z izjemo morskega akvatorija.

Trenutno se končuje postavitev kamnitih blokov, ki bodo omogočali tudi udobno ležanje in posedanje kot tudi lažji dostop v vodo, sledi še ureditev okolice, ozelenite in postavitev klopi ter košev za smeti.

To pa je zgolj prvi korak k celoviti ureditvi obalnega pasu med Koprom in Izolo. V kratkem naj bi podobne kamnite bloke poskusno namestili še na dve drugi lokaciji, ob izteku Krožne ceste na obalno cesto kot tudi v Žusterni, v neposredni bližini centra vodnih športov.

Če se bodo te rešitve izkazale za primerne, bo občina še pred prihodnjo poletno sezono na podoben način uredila skalomet vzdolž 440 metrov dolgega obalnega pasu, vse do meje z Občino Izola. Pri ureditvi bo seveda potrebno upoštevati usmeritve zavoda za varstvo narave, ki pravijo, da s polaganjem kamnitih blokov ni dovoljeno posegati v morska rastišča.

Urejanje dela obale in postavitev pravokotnih kamnitih blokov na začetku semedelske promenade, ob ustju Badaševice je zgolj prvi korak k celoviti ureditvi obalnega pasu med Koprom in Izolo