DomovNoviceMarjetica Koper začenja z akcijo zbiranja zelenega reza

Marjetica Koper začenja z akcijo zbiranja zelenega reza

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Marjetica Koper z današnjim dnem začenja z jesensko akcijo zbiranja zelenega reza po posameznih krajevnih skupnostih znotraj Mestne občine Koper.

V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi je tako izbrala primerne lokacije za postavitev zabojnikov, kjer bodo občani lahko odlagali izključno zeleni rez. “Zelo pomembno je, da se v te zabojnike ne odlaga nobena druga vrsta odpadkov,” so sporočili iz koprske Marjetice.

Vse informacije o lokacijah in terminih odvoza bodo občani prejeli v prilogi k položnici za smetarino oziroma preko aplikacije Abecednik odpadkov, v razdelku „Koledar odvoza odpadkov“, na povezavi: abecednik.marjeticakoper.si.

Zakaj zeleni rez v namenske zabojnike?

Tovrstnih odpadkov ne smemo nikoli odložiti v nenamenske zabojnike, kot je na primer zabojnik za preostanek odpadkov (črne barve), ali v preostale zabojnike na ekoloških otokih. Zeleni rez v manjših količinah (drobne vejice, listje…) lahko odložimo  v zabojnik rjave barve za biološko razgradljive odpadke.

S pravilnim odlaganjem zelenega reza lahko, kot pri biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkih, pridobimo dragoceno surovino, ki je primerna za nadaljnje kompostiranje.  Tako postane odpadek surovina in se s predelavo spremeni v dragocen izdelek  – kompost, ki se vrne v naravni snovni krog.

Z Marjetico ločuj, svoje okolje obvaruj!