Koper obiskali ruski kozmonavti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na Mestni občini Koper gostili člane delegacije Centra za priprave kozmonavtov (CPK) Jurija A. Gagarina iz Rusije. Visoke goste je sprejel podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Poleg podžupana Petra Bolčiča so visok obisk sprejeli še svetovalka župana MOK Jana Tolja, rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič in dekan Fakultete za management Matjaž Novak.

Od desne proti levi: dekan FM Matjaž Novak, podžupan Peter Bolčič, rektor UP Dragan Marušič in v ozadju svetovalka župana Jana Tolja. Foto: Vojko Rotar

Sodelovanje, povezovanje in prijateljstvo so bili poudarki današnjega srečanja

Ob sprejemu so ruski delegati poudarili, da so veseli, da so lahko obiskali Koper, direktor CPK, ruski narodni heroj, kozmonavt in pilot Saližan Šaripov je Slovenijo obiskal prvič.

“Zelo sem vesel, da smo danes tukaj. Pomembno se mi namreč zdi povezovanje naših držav in univerz. Naš cilj je, da bi vzpostavili predvsem sodelovanje s študenti, zato sem bil še toliko bolj vesel, ko sem izvedel, da bosta Moskovska državna univerza M. V. Lomonosova in Univerza na Primorskem v Kopru izvajali skupen študijski program,” je povedal Saližan Šaripov, ki je bil kar dvakrat v vesolju.
Saližan Šaripov (drugi z leve): “Pomembno se mi namreč zdi povezovanje naših držav in univerz.” Foto: Vojko Rotar

Svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja je nato članom ruske delegacija predstavila Mestno občino Koper, ambicije in vizijo za razvoj in navdušila obiskovalce, ki želijo povezati svoje programe za usposabljanje kozmonavtov tudi pri nas.

Predstavniki Mestne občine Koper in ruska delegacija so bili enotni, da je dandanes potrebno vzdrževati prijateljske vezi. Med glavne in skupne cilje uvrščajo razvoj, povezovanje in napredek na področju kozmonavtike kot tudi povezovanje med državami in ljudmi.

Ob koncu sprejema so gostje prejeli v dar županovo vino in olje ter knjigo Anje Čop Najlepša obala.

V dar so gostje prejeli županovo vino in olje ter knjigo Anje Čop Najlepša obala. Foto: Vojko Rotar

Center za priprave kozmonavtov Jurija A. Gagarina premore zavidljivo muzejsko zbirko

Center za usposabljanje kozmonavtov, raziskave in testiranja danes obsega infrastrukturo, opremo in naprave, potrebne za usposabljanje kozmonavtov na vseh pomembnih področjih, vključno s centrifugo za testiranje g-obremenitve, simulacijami gibanja v breztežnosti za vesoljske polete in bivanje v vesolju, opremo za astronavigacijo, zdravniški nadzor in testiranje kozmonavtov.

Visoki obisk ruskega kozmonavtskega centra. Foto: Vojko Rotar

Med drugim imajo v centru module vseh večjih vesoljskih plovil, ki jih je razvijala in uporabljala Sovjetska zveza (plovili Sojuz in Buran, moduli TKS ter moduli orbitalnih postaj iz programov SALYUT, Mir in ISS). Imajo tudi simulatorje vesoljskih plovil tipa Salyut 7, Spektr, Priroda (Don-77KSI), Buran, Zarja in Zvezda.

Sestavni del hidrolaboratorija je tudi velik bazen z destilirano vodo za simulacijo nevtralnega vzgona s premerom 23 metrov in globino 12 metrov, v katerem se kozmonavti učijo pravilnih postopkov na različnih modulih vesoljskih plovil. Premorejo tudi planetarij, ki lahko projicira do 9000 vesoljskih teles. Center ima tudi muzejsko zbirko, v kateri je tudi pisarna Jurija Gagarina ter številni drugi eksponati, povezani z njim in z drugimi kozmonavti. *