DomovNaši krajiKoper resen kandidat za svetovni pokal v taekwondoju 2020

Koper resen kandidat za svetovni pokal v taekwondoju 2020

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je Koper obiskal podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in nekdanji taekwondoist Tomaž Barada. Z njim je prišla tudi komisija, ki si je ogledala našo športno infrastrukturo, saj je OKS vložil kandidaturo Kopra za organizacijo svetovnega pokala v taekwondoju leta 2020.

Koprska Bonifika je poleg prizorišč na Finskem in v Španiji v ožjem izboru za gostitelja tekmovanja. Kateri državi bo organizacija tudi zaupana, bo znano oktobra na svetovnem prvenstvu na Irskem.

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in nekdanji taekwondoist Tomaž Barada. Foto: Vojko Rotar

Navdušenje nad čistočo in urejenostjo Kopra

“Tukaj sem zaradi svojega športa, taekwondoja. Vložili smo namreč kandidaturo za organizacijo svetovnega pokala leta 2020. Prišli smo v ožji izbor skupaj s Finsko in Španijo. Danes je tu z mano tudi komisija, ki si ogleduje športno infrastrukturo. Moram priznati, da je Koper fenomenalen, odlični so tako športni objekti kot tudi urejenost in čistoča,” je za eKoper povedal Barada.

Nekdanji taekwondoist si je s člani strokovne komisije ogledal Bonifiko, nato pa so se skupaj odpravili po mestu. Sprehodili so se po Pristaniški ulici, se ustavili na Carpaccievem trgu, kjer so občudovali Carpaccievo hišo, nato so se odpravili še proti Titovemu trgu na ogled stolnice. Med potjo je njihovo pozornost pritegnil tudi muzej Tomosovih starodobnikov.

Odprava ni skrivala navdušenja, saj kljub majhnosti naše mesto ponuja čisto vse, kar je potrebno za organizacijo tako pomembnega dogodka. Tomaž Barada je ob tej priložnosti poudaril, da se je za Koper odločil, ker se mu zdi najprimernejši.

Člani strokovne komisije so bili navdušeni nad Koprom. Foto: Vojko Rotar

Bonifika ustreza standardom za izvedbo tekmovanja

“Kljub temu da sem Mariborčan, moram priznati, da v Mariboru nimamo takih pogojev in dvorane, ki bi bila temu primerna. Za take dogodke se navadno išče dvorana, ki ima najmanj 1800 kvadratnih metrov tekmovalne površine. Bonifika to ima, v Mariboru pa tega žal nimamo. Na voljo je sicer še Celje, ki pa nima primernega hotelskega kompleksa, in Ljubljana, ki pa se ji sam poskušam izogniti zaradi gneče,” je še dodal podpredsednik OKS.

Kot je povedal Barada, imamo v Sloveniji izvrstne športnike, ki trenirajo taekwondo. Ob tem je izpostavil, da smo v svetu vedno bolj prepoznavna država, ki zaradi uspehov športnikov, pa ne samo v taekwondoju, danes dobiva priložnosti za organizacijo prvenstev, kot je svetovni pokal v taekwondoju.

“V Sloveniji imamo v taekwondoju izvrstne rezultate. Imamo kar nekaj svetovnih prvakov. Jaz sem sicer tisti, ki je to ladjo potegnil naprej, vendar pa moram poudariti, da smo danes zelo prepoznavna država v svetu in z vsem tem pridobivamo možnost organizacije takih prvenstev, kot je svetovni pokal, na katerem se dejansko pričakuje najmanj 2000 tekmovalcev iz približno 70 držav,” je strnil svoje misli nekdanji taekwondoist, ki Koper vidi tudi kot odlično turistično destinacijo. Da se nahaja v samem centru Evrope, je po njegovih besedah odlično, saj je tako tudi lahko dostopna, kar je za organizacijo takih dogodkov zelo pomembno. *