DomovNaši krajiPokrajinski muzej: Pripoved o naši kulturi prehranjevanja

Pokrajinski muzej: Pripoved o naši kulturi prehranjevanja

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V pritličju Pokrajinskega muzeja Koper je kot del Etnološke zbirke na ogled pripoved o naši prehranjevalni kulturi.

V pritličju beneškogotske zgradbe na Gramscijevem trgu je postavljena stalna razstava Srečanje lakote in izobilja: Kuhinja in kultura prehranjevanja v 19. in prvi polovici 20. stoletja.

Razstava je sestavljena iz dveh sklopov. Prvi sklop, imenovan Mediteranska trojka, identificira prebivalce Istre z mediteransko kuhinjo in v središče postavlja rekonstrukcijo mediteranske kuhinje z ognjiščem, v kateri so združene vsebine o sestavinah, shranjevanju in pripravi jedi. Drugi sklop, imenovan Pripovedi mize, pa interpretira predmete, namenjene uživanju hrane in pijače, ter pripoveduje o navadah in pravilih obnašanja pri mizi v preteklosti.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Predstavljeni predmeti izvirajo iz tedaj vodilnih evropskih manufaktur keramike in pričajo o tem, da so prebivalci višjih slojev opremljali svoje domove z modnim in kvalitetnim posodjem.

Mediteranska kuhinja izhaja iz revnega okolja

Mediteransko kuhinjo opredeljuje dejstvo, da izhaja iz revnega okolja, zato je bila prehrana večinskega prebivalstva v preteklosti skromna. Kljub temu so tedanji prebivalci ostro ločevali med vsakdanjimi in prazničnimi jedmi ter jedmi za posebne priložnosti.

Razstava nas nagovarja k premisleku glede odnosa do hrane, ki se je v 1. polovici 20. stoletja spremenil. Nevarnost ter strah pred lakoto sta namreč zamenjala nevarnost in strah pred nezmernostjo. Avtorica razstave Tina Novak Pucer bo 13. maja ob 10. uri razstavljene eksponate tudi predstavila. *