DomovNaši krajiKoper znova med prejemniki priznanj

Koper znova med prejemniki priznanj

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistična zveza Slovenije je tudi letos podelila priznanja v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, v okviru katerega je koprski Titov trg zasedel odlično 2. mesto v kategoriji mestnih jeder. 

Sinoči so v Hotelih Bernardin v Portorožu razglasili rezultate tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga že vrsto let organizira Turistična zveza Slovenije.

V imenu Mestne občine Koper je priznanje prevzel podžupan Peter Bolčič.

Koper v okviru tekmovanja že vrsto let prejema najvišje nagrade v različnih kategorijah. V lanskem letu je v kategoriji večjih mest zasedel najvišje 1. mesto, tako po mnenju strokovne komisije, kot po glasovih prejetih s strani spletnega glasovanja. Zmagovalci iz preteklega leta v isti kategoriji ne morejo biti ocenjeni, tako je namreč pravilo Turistične zveze Slovenije, zato Koper letos ni med dobitniki nagrad v kategoriji večjih mest. Spomnimo, da je Koper v navedeni kategoriji že večkrat slavil, tako je bil razglašen kot najbolj gostoljubno večje mesto kar štirikrat (leta 2008, 2012, 2014 in 2017), 2. mesto je zasedel leta 2016, 3. mesto pa leta 2011.

Koper je bil na letošnjem tekmovanju s strani strokovne komisije ocenjen v kategoriji mestnih jeder s svojim znamenitim Titovim trgom. Po ocenah komisije si je prislužil odlično 2. mesto. V kategoriji mestnih jeder je Koper že slavil, in sicer leta 2016 je tudi osvojil 2. mesto, leta 2013 pa 3. mesto.

Župan Boris Popovič: “Priznanje je še en dokaz, da se naše mesto in naša občina razvijata v pravo smer in da nam to priznavajo tudi drugi!”

»Priznanje je še en dokaz, da se naše mesto in naša občina razvijata v pravo smer in da nam to priznavajo tudi drugi. Nad prireditvami, ki jih gosti Titov trg, niso navdušeni le domačini, ampak tudi tuji turisti, ki jih kulisa starega mestnega jedra vedno znova očara. Pohval smo vedno deležni tudi za čistočo, urejenost in gostoljubje, ki jih obiskovalci občutijo ob obisku našega mesta,« je povedal župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Prvo mesto v kategoriji mestnih jeder je pripadalo Gallusovemu nabrežju v Ljubljani, na tretje mesto pa se je uvrstil Slovenj Gradec.

Med prejemniki nagrad so bili letos še Celje, najbolj gostoljubno mesto v kategoriji večjih mest, Nova Gorica med srednjimi mesti in Slovenske Konjice. V kategoriji turističnih krajev se je na vrh povzpela Kranjska Gora, med zdraviliškimi kraji Podčetrtek, v kategoriji izletniški kraji pa je najvišje priznanje šlo v Predjamo.

Kot so zapisali v razpisu, so cilji tekmovanja izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev Slovenije in turistov, prispevek k trajnostnemu razvoju v urejenem in zdravem okolju, večja turistična privlačnost mest in vasi, učinkovitejša promocijo države in turizma ter prispevek k razvoju turistične in ekološke zavesti ljudi. Tekmovanje spodbuja tudi sodelovanje in povezovanje prebivalstva pri varovanju, ohranjanju in urejanju naravnih vrednot in kulturne dediščine s turizmom. Komisija v okviru terenskih ogledov ocenjuje turistično ponudbo in urejenost kraja, kakovost turistične ponudbe, kakovost življenja v kraju za prebivalce in goste, varovanje naravne in kulturne dediščine, varovanje okolja in gostoljubnost.

Koper je bil na letošnjem tekmovanju s strani strokovne komisije ocenjen v kategoriji mestnih jeder s svojim znamenitim Titovim trgom. Po ocenah komisije si je prislužil odlično 2. mesto.

Priznanja so tudi letos podelili v okviru Dnevov slovenskega turizma, ki jih te dni gostijo v Portorožu.