DomovNaši krajiKoper znova najbolj urejeno in gostoljubno mesto v državi

Koper znova najbolj urejeno in gostoljubno mesto v državi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V vseslovenski akciji Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2017 je Koper prejel zlato priznanje za najbolj urejen in gostoljuben kraj v državi v kategoriji večjih mest.

Zmagovalce tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki letos poteka že 26. zapovrstjo, so včeraj razglasili v sklopu Dnevov slovenskega turizma, ki v teh dneh potekajo v Planici. Na tekmovanje se je letos uvrstilo 86 mest in krajev, 10 kampov in šest mladinskih prenočišč ter 26 tematskih poti. Nagrade so podelili v 7 kategorijah, in sicer za večja, srednja in manjša mesta ter za izletniški, zdraviliški in turistični kraj. Ocenjevali so tudi mestna, vaška in trška jedra.

Foto: Moja dežela, lepa in gostoljubna

Odlična infrastruktura, bogata ponudba in gostoljubnost naših krajev so očitno znova prepričali strokovno komisijo in vse, ki so za naše mesto glasovali v spletnem glasovanju, tako se je Koper ponovno odrezal kot najboljši v kategoriji večjih mest.

Naj spomnimo, da je Koper lani v kategoriji večjih mest osvojil drugo mesto, prav tako pa je odlično drugo mesto lani osvojil tudi v kategoriji mestnih jeder. Sicer pa je Koper prvo mesto v kategoriji večjih mest v zadnjih letih osvojil kar trikrat (leta 2008, 2012 in 2014), leta 2011 je osvojil odlično tretje mesto v kategoriji večjih mest, leta 2013 pa sta staro mestno jedro Kopra in Titov trg osvojila tretje mesto v kategoriji mestnih jeder, medtem ko je Mestna občina Koper prejela posebno priznanje za spodbuden začetek obnove vasi Topolovec.  Leta 2015 so se odlično odrezale tudi Marezige, ki so se v kategoriji vaških jeder uvrstile na drugo mesto.

Poleg Kopra se je med kraji v slovenski Istri odlično odrezala tudi Izola, ki je osvojila prvo mesto v kategoriji turističnih krajev.

Foto: Moja dežela, lepa in gostoljubna

»Zmaga Kopra v kategoriji večjih mest, nedavna osvojitev laskavega naslova Evropske destinacije odličnosti – EDEN in številne druge nagrade in priznanja, ki jih je Koper prejel v zadnjih letih, nedvomno pričajo, da se naše mesto in njegova bogata okolica razvijajo v pravo smer. Prav tako je vse to še en dokaz več, da je bila odločitev, da bo ena od strateških smernic razvoja naše občine in mesta, ki je še pred dobrim desetletjem veljalo za pretežno industrijsko, ravno turizem, še kako smela in pravilna. Pred nami je še veliko izzivov, saj nam naravne danosti in kulturno-zgodovinska dediščina naših krajev, dajejo bogat potencial«, je po razglasitvi laskavega naslova povedala vodja Turistične organizacije Koper mag. Tamara Kozlovič.