Koprčan zablestel na Kitajskem

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski kajtar Toni Vodišek je pred dnevi kljub silovitemu trku, ki mu je v zadnjem plovu pretrgal vrvi na krmilu, na Kitajskem osvojil drugo zaporedno zmago v svetovni seriji kitefoil.

Po slavju na prvi etapi v Gizzeriji pred mesecem dni je 19-letni adrenalinsko razpoloženi Koprčan tekmecem zdaj dokazal, da ni le muha enodnevnica.

Rekordni nagradni sklad v višini 60.000 evrov je v provinco Shandong na severovzhodu Kitajske pritegnil 35 tekmovalcev iz 15 držav, ki so se v štirih tekmovalnih dneh pomerili v dvajsetih plovih. Koprčan je nastop v Rumenem morju začel s havarijo, saj je v uvodih dirkah dvakrat zadel ribo ali zaplato morskih alg in ob tem poškodoval podvodni del krila (folia). Drugi tekmovalni dan je nato s tremi zmagami napredoval na četrto mesto, v sobotnem lažjem vetru pa prevzel vodstvo v skupnem seštevku. »A sem res prvi? Tako sem utrujen, da komaj hodim,« je bil ob pogledu na razpredelnico začuden izčrpani jadralec, ki je v šestnajstih preizkušnjah zabeležil kar osem zmag.

To je pomenilo, da v odločilnih štirih plovih ne sme grešiti in do zadnje regate mu je deska res drsela nad morsko gladino kot po maslu. Nanizal je tri prva mesta in s polno paro brzel novemu uspehu naproti, ko je znova počilo. »V glavi sem se že poslovil od skupne zmage, zato sem bil toliko bolj srečen, ko sem videl, da sem kljub odstopu ostal na vrhu,« se je mlademu Vodišku po napetem finalu odvalil kamen od srca.

Praznovanja si vrhunski primorski as na Daljnem vzhodu ni utegnil privoščiti, saj ga prihodnji vikend že čaka naslednja etapa svetovne serije v Pingtanu na jugu Kitajske.

Foto: Alex Schwarz