Čistilna akcija Čista obala 2019 k sodelovanju vabi prostovoljce

Naši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Ekipa Čista obala se že vrsto let v septembrskih dneh bori, da se s čistilno akcijo, ki ni namenjena samo čiščenju, temveč tudi ozaveščanju o problematiki morskih odpadkov, trudi medse povabiti številne prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati in počistiti naš lep košček Slovenske obale.

Tako bo v soboto, 21. septembra, Inštitut za vode RS v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Zavodom TRI-NITI izvedel že deseto čistilno akcijo Čista obala 2019, ki bo potekala na območju vseh obalnih občin.

Letošnja edicija čistilne akcije bo potekala pod sloganom Z manj naredimo več, zato so prostovoljci in sodelujoči vabljeni, da s seboj prinesejo od enega do tri predmete, ki jih bodo pod vodstvom Centra uporabnih predmetov Izola izmenjali na izmenjevalnici na plaži v Strunjanu.

Z udeležbo na akciji udeleženci iz naravnega okolja odstranijo odpadke in s tem preprečijo nadaljnje drobljenje ali fragmentacijo plastike na manjše delce. S tem se preprečuje nastanek dodatne mikroplastike, ki jo je skoraj nemogoče odstraniti iz okolja. Pomembna vloga akcije je ozaveščanje javnosti o prepotrebnem zmanjševanju onesnaženja našega morja in obale. Nepravilno ravnanje z odpadki, divja odlagališča in odmetavanje odpadkov v notranjosti države imajo lahko posledice na obali. Tudi z rekami, kot sta Dragonja in Rižana, lahko v morje zaide večja količina odpadkov. Zato v letu 2019 Čista obala prvič organizira tudi na brežinah rek.

V devetih letih so prostovoljci skupno očistili kar 70 kilometrov obale, kjer je skozi analize in podatke razbrati, da na obali ni kosovnih ali težjih odpadkov. Največji problem predstavljajo manjši plastični odpadki, ki se lahko drobijo na manjšo mikroplastiko. Najbolj pogosti odpadki na slovenski obali so cigaretni ogorki, koščki stekla in koščki stiropora.

Čistilna akcija bo potekala na področju obalnih občin in so zaradi same organizacije prijave obvezne. Zato naj se vsi prostovoljci na akcijo prijavijo najkasneje do 19. septembra 2019 na e-mail uros.robic@izvrs.si.

Več informacij o samem poteku dogodka lahko najdete na spletnih straneh https://www.facebook.com/cistaobala.si/ ali http://www.izvrs.si/vabilo-cista-obala-2019/