DomovNaši krajiKoprčani odprli svoje vrtove

Koprčani odprli svoje vrtove

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto so v baru Cameral uspešno zaokrožili natečaj Odprti vrtovi Kopra, ki so ga organizirale tri Koprčanke – Nina Krivec Rudolf, Nina Mršnik in Tina Cotič. Skrite koprske vrtove si je ogledalo več kot 150 obiskovalcev.

Vrtovi
Natečaj Odprti vrtovi. Foto: Marjetica Koper / Vojko Rotar

Vrtičkarji so pogumno odprli vrata svojih vrtov in dokazali, da je tam res kaj videti, saj so prava paša za oči. Obiskovalci so bili najbolj očarani nad sto let staro figo, s plodovi bogato obloženimi čiliji, tipično pergolo, najrazličnejšimi cvetlicami vseh barvnih odtenkov ter zbirko avtohtonih rastlin.

Nesporni zmagovalec natečaja je vrt, ki se nahaja v Ulici agrarne reforme. Lastnika sta zakonca Čalija, ki sta poskrbela, da je njun vrt cvetoč skozi vse leto. Dopolnila sta ga z najrazličnejšimi avtohtonimi rastlinami, del pa namenila tudi gojenju zelenjave.

Pokrajinski muzej Koper
Podelitev nagrad je bila v Pokrajinskem muzeju Koper. Foto: Marjetica Koper / Vojko Rotar

Vrt zakoncev Čalija je prepričal tako obiskovalce kot tudi strokovno žirijo. Žirija, ki so jo sestavljali krajinska arhitektka Neža Mekota, fotograf Jaka Jeraša in agronom Mirjan Kocjančič, je v lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper zmagovalcema podelila glavno nagrado, vrednostni bon v višini 400 evrov, ki ga je prispevala Marjetica Koper.

“S ponosom smo podprli dogodek, ki spodbuja druženje med občani, odpiranje in predstavljanje mesta z njegovimi skritimi zanimivostmi širši javnosti ter krepi okoljsko zavest in zeleno podobo mesta,” so sporočili iz Marjetice Koper. *

Natečaj je finančno podprla Mestna občina Koper.