DomovNaši krajiOdkritje spominske plošče v Šmarjah

Odkritje spominske plošče v Šmarjah

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo »Slovenska Istra« in Krajevna skupnost Šmarje sta odkrila spominsko ploščo na pročelju šmarskega doma krajanov v spomin na delovanje 43. območnega štaba Teritorialne obrambe Izola v osnovni šoli Šmarje v času osamosvojitvene vojne leta 1991.

Odkritje spominske plošče Šmarje 2
Spominsko ploščo na pročelju šmarskega doma krajanov. Foto: KS Šmarje

Letos poteka 45-letnica ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in 20-letnica ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Z obeležjem je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo počastilo tudi ta jubilej. Teritorialna obramba je skrbela za varovanje procesa slovenske osamosvojitve in za varovanje mladih fantov, ki so bili v tem času na vojaškem služenju v JLA. Na območju Obale so delovali trije občinski štabi TO, in sicer Koper, Izola in Piran. Zaradi reorganizacije je takratni Republiški štab TO Republike Slovenije združil vse tri štabe in ustanovil 43. območni štab Teritorialne obrambe (OŠTO) s sedežem v Izoli. Zaradi suma izdaje lokacije štaba so se odločili, da štab preselijo na drugo lokacijo, in sicer v prostore Osnovne šole Šmarje, kjer je bil tudi sprejemni center za pribežnike iz JLA in vojne ujetnike.

Odkritje spominske plošče Šmarje
Proslava ob 45. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Foto: KS Šmarje

Udeležence proslave je nagovoril predsednik Krajevne skupnosti Šmarje, Goran Malenič, ki je poudaril pomen postavitve spominske plošče v spomin na osamosvojitev Slovenije. Plošča je hkrati tudi opomnik, kako sta solidarnost in nesebična pomoč pomagala doseči nekaj res velikega – samostojno državo Slovenijo.

Ravnatelj Osnovne šole Šmarje, Edi Glavina, je v svojem govoru poudaril pomen štaba za mlade fante – vojake, ki so bili ob osamosvojitvi stari kot današnji šolarji in preganjani s strani Jugoslavije. Povedal je: ”Naj bo ta plošča v spomin na ljudi, ki so prispevali k osamosvojitvi naše države, in na čas naše enotnosti. Svoj skromni delež je prispevala tudi naša šola, takrat štab teritorialne obrambe. Dokazali smo, da je samo v slogi moč. Zmagali sta razsodnost in odločnost.”

Ravnatelj Edi Glavina v ozadju predsednik KS Šmarje
Ravnatelj Osnovne šole Šmarje, Edi Glavina, in v ozadju predsednik KS Šmarje, Goran Malenić. Foto: KS Šmarje

Slavnostni govornik je bil gospod Slavko Dekleva – poveljnik 43. OŠTO Izola, ki je poudaril pomen občinskih štabov TO ob osamosvojitvi Slovenije.

V imenu poveljstva in teritorialne obrambe se je zahvalil tako osebju Osnovne šole Šmarje kot krajanom KS Šmarje za sprejem in gostoljubnost v času bivanja v Šmarjah. Proslavo je strnil s stavkom: ”Danes odkrivam obeležje, ki naj bo v ponos Osnovni šoli Šmarje in vsem krajanom, saj se je tu dejansko pisal del zgodovine naše države. Naj bo to obeležje v spomin vsem, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, vam krajanom in mladim rodovom pa v opomnik in ponos Šmarij.”

Odkritje spominske plošče Šmarje
Kulturni program v izvedbi osnovnošolcev OŠ Šmarje. Foto: KS Šmarje

Proslavo so s kulturnim programom pospremili učenci Osnovne šole Šmarje pod vodstvom Suzane Čopi – Stanišič in Vesne Starman. *