DomovNaši krajiKoprska knjigarna in založba Libris praznuje trideset let

Koprska knjigarna in založba Libris praznuje trideset let

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Knjigarna in založba Libris letos praznuje trideset svojega delovanja. Letošnje prireditve in knjižne izdaje bodo v znamenju te obletnice, zato  ob kulturnem praznovanju junija pripravljajo kar nekaj dogodkov, s katerimi bodo še opozorili na prehojeno pot.

Podjetje Libris je bilo ustanovljeno leta 1992. Začelo je delovati v prostorih knjigarne Partizanska knjiga na Prešernovem trgu v Kopru, ki jo je oblikoval priznani slovenski arhitekt Janez Suhadolc. Po stečaju založbe Partizanska knjiga je vodja knjigarne Alojzija Zavnik nadaljevala knjigotrško dejavnost v istih prostorih v okviru novega podjetja Libris d. o. o. Knjigarna Libris je kmalu postala sinonim za dobro knjigarno, v kateri lahko obiskovalci poleg knjig danes dobijo tudi izčrpne informacije o le-teh, prisluhnejo avtorjem in drugim kulturnim ustvarjalcem.

Leta 2020 je današnja direktorica knjigarne in založbe Libris Ingrid Celestina ob praznovanju občinskega praznika Mestne občine Koper prejela najvišjo nagrado – Priznanje 15. maj za ohranjanje in negovanje kulturne dediščine slovenske Istre, njenega narečja in pisane besede ter za pomemben prispevek pri širjenju knjižne kulture. V občinski komisiji za priznanja in nagrade so za prvonagrajeno takrat zapisali, da je predana družinskemu poslu v knjigarni Libris, ki je ena redkih zasebnih knjigarn v Sloveniji, sploh pa edina, ki vztraja tako dolgo.

Koprska knjigarna in založba Libris vabi na kulturne dogodke, ki bodo v juniju kulturno povezali Prešernov trg, Malo ložo in prireditveno protokolarno dvorano sv. Frančiška Asiškega.

V sredo, 1. junija, ob 19. uri, bodo na Prešernovem trgu predstavili novo knjižno izdajo Kontaktna dialektologija na območju med Alpami in Jadranom. V spomin Goranu Filipiju, ki sta jo uredili Suzana Todorović in Barbara Baloh.

V petek, 3. junija, ob 11. uri, bodo v koprski Mali loži otvorili razstavo Svet v morju besed – 30 let knjigarne in založbe Libris.

V sredo, 8. junija, bo Prešernov trg v dopoldanskem času med 9. in 12. uro gostil rojstnodnevno rajanje za otroke. Rajanja za otroke se bodo udeležili bodo Boštjan Gorenc Pižama, Sten Vilar, Maček Muri in Piki Jakob. Istega dne, ob 20. uri pa bo v prireditveni protokolarni dvorani sv. Frančiška, osrednja slovesnost ob obletnici – Svet v morju besed. Slavnostni govornik na praznovanju bo predsednik Bralne značke Slovenije Marko Kravos. Skozi knjižne in narečne besede iz zakladnice Librisove bogate ustvarjalnosti nas bodo popeljali: Maja Gal Štromar, Alferija Bržan, Mateja Stepančič in učenci OŠ Istrskega odreda Gračišče. Glasbeno pa bodo večer popestrile pesmi Okteta Aljaž in zvoki flavtistke Alenke Zupan.

Med 16. in 18. junijem, Librisova ekipa vabi vse na Prešernov trg, kjer v sklopu Slovenskih dnevov knjige pripravljajo knjižne stojnice in zanimiv kulturno obarvan program.

Več o aktualnih dogodkih knjigarne Libris najdete na povezavi.

Foto: MOK