DomovNaši krajiKoprska občina se tudi letos s številnimi aktivnostmi pridružuje evropskemu tednu mobilnosti

Koprska občina se tudi letos s številnimi aktivnostmi pridružuje evropskemu tednu mobilnosti

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper se tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, vseevropski kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Ob tej priložnosti je pripravila pester nabor aktivnosti, ki se bodo zvrstile med 16. in 22. septembrom.

Občanom bo na voljo brezplačen avtobusni prevoz, pester program v sklopu Park(irnega) dne pa bodo spremljali še Koper giba, delavnica za starejše, kampanje za spodbujanje peš hoje in kolesarjenja, Pešbus do osnovnih šol in več kot 25 aktivnosti lokalnih društev MOK.

V času Evropskega tedna mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, so avtobusni prevozi in P+R parkirišča v Kopru brezplačni.

Del parkirišča pri Zelenem parku v Kopru se bo med 15. in 23. septembrom spremenil v PARK(irni) dan. Opozarjal bo, da raba javnega prostora za parkirišča ni samoumevna, ampak ga je možno izkoristiti tudi mnogo bolj kakovostno.

Program PARK(irnega) dne:

15.9. Predstavitev Prometno informacijskega centra MOK (vsak dan do 19. setembra)
16.9. Rekreativni kolesarski izlet
17.9. Lutkovna predstava za otroke gledališča Bičikleta in pravljične ustvarjalnice
18.9. Dan električnih koles, brezplačne testne vožnje
19.9. Poligon varne vožnje Varna pot
20.9. Zrolani, osnovni tečaj rolanja za vsakogar
21.9. Aerobika na prostem s Fitmanio
22.9. Razstava fotografij in restavriranih motorjev Tomos
23.9. Predstavitev lokalnih društev MOK


Ostanimo mobilni!

V sredo, 19. septembra, bo v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane MOK potekala delavnica Ostanimo mobilni. Zanimivi govorci in praktični del delavnice bosta spodbudila starejše, da bodo ostali čim dlje vitalni in mobilni. Takoj zatem se dogajanje seli na atletski stadion Bonifika, kjer bodo ob 15. uri predstavniki ZD Koper testirali vašo telesno pripravljenost, Bogomir Dolenc pa bo tekel že 26. od 42 maratonov v 42 dneh. Dogodek združuje šport in dobrodelnost, saj s tekom zbira sredstva za male viteze.

V sklopu kampanje spodbujanja peš hoje, kolesarjenja na delo in uporabe javnega prevoza do Kopra lahko osvojite bogate nagrade!

Dan električnih koles bo zanimiv za vse, ki še vedno niste prepričani, če bi na Markovec zmogli s kolesom. S Centrom koles Špan boste 18. septembra na parkirišču pri Zelenem parku v Kopru lahko brezplačno testirali najnovejše modele električnih koles S-bikes koles, ki lahko vzpone opravijo tudi namesto vas.

V sklopu kampanje spodbujanja peš hoje, kolesarjenja na delo in uporabe javnega prevoza do Kopra lahko osvojite bogate nagrade – novo kolo, superge ali brezplačno letno vozovnico za avtobus. Spremljajte, kaj govorijo živali po Kopru, zbirajte kolesarske kilometre pri prevozu na delo v sklopu Social Biking z brezplačno aplikacijo BikePrints (poiščite jo v Google Play ali APP Store) in se prijavite v žreb za brezplačno vozovnico na etmkoper.si.

Aktivno v šolo!

Kampanji so se že pridružili otroci na OŠ Dušana Bordona, ki že od prvega šolskega dne hodijo v šolo peš. V času Evropskega tedna mobilnosti se jim bodo na Pešbusu pridružili še otroci iz OŠ Antona Ukmarja in OŠ Hrvatini, nekoliko pozneje pa še iz OŠ Koper in OŠ Oskarja Kovačiča Škofije. Sodelujejo lahko tudi odrasli, v vlogi spremljevalcev, ambasadorjev Pešbus. Tako kot vse sodelujoče otroke vas čaka zanimiva izkušnja in majica.

Phodi, izleti, predavanja, delavnice …

Ne spreglejte tudi pestrega nabora aktivnosti, ki jih pripraljajo lokalna društva, ki v Mestni občini Koper delujejo na področju varovanja okolja. Pohodi, izleti, predavanja, delavnice, predstavitve. Podrobnejše predstavitve in datume aktivnosti so objavljeni na spletni strani www.etmkoper.si.

V času Evropskega tedna mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, so avtobusni prevozi in P+R parkirišča v Kopru BREZPLAČNI.

Dogodek organizira Mestna občina Koper, sofinancira pa ga MOP v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.