DomovNaši krajiKoprska psička Tori druga na svetovnem prvenstvu

Koprska psička Tori druga na svetovnem prvenstvu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Po poročanju Regional Obala je član koprskega Društva za reševalne pse Burja, Roman Starman s 3-letno zlato prinašalko Tori na 24. IRO Svetovnem prvenstvu reševalnih psov minuli konec tedna v Ljubljani dosegel 2. mesto v iskanju pogrešanih v naravi.

Roman Starman je izjemno izkušen reševalec in inštruktor, saj se s šolanjem reševalnih psov ukvarja zadnjih 18 let in dosega vrhunske rezultate zdaj že s svojim 3. psom.

Njihovo osnovno delo predstavlja šolanje reševalnih psov, vključeni so tudi v sistem zaščite in reševanja MOK. Na državnem nivoju in na mednarodnem nivoju pa je DPR Burja članica mednarodne organizacije IRO.

Na pomoč priskočili tudi Mestna občina Koper ter lokalna podjetja

“V našem društvu vedno stremimo, da smo med najboljšimi, zato veliko potujemo po Evropi kjer se udeležujemo treningov, vaj in tekem,”  je za spletni medij povedal Starman, kateremu pomagajo Mestna občina Koper, Marjetica Koper ter Luka Koper.

Glavna naloga reševalnih psov je udeležba na iskalnih akcijah. Vsako leto so aktivirani približno desetkrat, ko je potrebno iskati pogrešane osebe. Samo v v zadnjih dveh letih so v Društvu za reševalne pse Burja kar trikrat sodelovali v uspešno iskalnih akcijah.

“Za to se usposabljamo, izobražujemo in zato obstajamo,” je za spletni medij dodal Starman, ki je, med drugim, na Mestno občino Koper naslovil prisrčno zahvalo.

Zahvala, ki jo je poslalo Društvo na Mestno občino Koper in župana Borisa Popoviča.