DomovNaši krajiVse nared za 10. Sladko Istro

Vse nared za 10. Sladko Istro

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper bo ta konec tedna kar tri dni v znamenju mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo na enem mestu združil vse, kar je povezano s svetom sladkega.

Jubilejna 10. Sladka Istra bo trajala kar tri dni, in sicer od petka, 28. do nedelje, 30. septembra, od 9. do 19. ure. Na poglavitnih mestnih trgih in drugih prizoriščih (Titov trg, Prešernov trg, Carpacciov trg, Staničev trg, Gortanov trg, Taverna…) po Kopru bo več kot 140 stojnic, na katerih boste lahko v zameno za degustacijske kupone, ki se bodo na več info točkah po mestu prodajali v paketu po 5 kuponov za ceno 3 evrov, okušali istrske sladice, tradicionalne slovenske in tuje sladice, raznorazne čokoladne izdelke, sladke izdelke s slovenskih kmetij, pa tudi vina in druge sladke pijače.

Sočasno se bo na več lokacijah po mestu odvijal tudi bogat spremljevalni program z vinskimi degustacijami, degustacijami oljčnega olja v sladicah in degustacijo gina, coctail šovi in kuharskimi šovi. Letos bodo ob 10. obletnici prireditve v sodelovanju s koprsko Kavarno Triglav v soboto ob 14. uri na Titovem trgu razrezali 10 tort, katerih izkupiček bo šel v dobrodelne namene, prav tako bo šel v dobrodelne namene, in sicer Društvu gluhih in naglušnih Južne Primorske, izkupiček od prodanih sladic na stojnici zaposlenih na Mestni občini Koper.

Prireditev bodo tudi letos popestrila znana imena iz kuharskega sveta, kot so aktualni zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija Jaka Mankoč in nekdanja zmagovalca Sara Rutar in Darko Klemen, slaščičarska mojstra Gorazd Potočnik in Naser Gashi, priznan kuhar Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi, David Bais (Pomp Catering), Domačija Butul in številni drugi. Prav tako boste lahko spoznavali istrske sladice, ki jih bodo pripravljali v Turistično, športnem društvu sv. Miklavž Gračišče in kulturnem društvu Golidarce. Naučili vas bodo, kako se pripravijo denimo zavajon, supe, fritule in druge istrske sladice.

Pod prireditvenim šotorom pri Upravi za pomorstvo se bodo obiskovalci lahko, v zameno za 2 degustacijska kupona, udeležili vodenih degustacij vina, cocktailov, gina in drugih posebnosti, kot so sladice v kombinaciji z oljčnim oljem Morgan, sicer nosilcem naslova Županovo oljčno olje 2018.

Sladka Istra je tudi pravi raj za najmlajše. Delavnice za otroke bodo tako na Titovem trgu v izvajali Center dnevnih aktivnosti in Bioexo, na Prešernovem trgu Društvo prijateljev mladine Koper, na Gortanovem trgu pa bodo otroci lahko ustvarjali z Morje Happy Kids. V soboto in nedeljo bo na Titovem trgu (Mala Loža) organiziran tudi vrtec za otroke od 5. do 10. leta starosti v organizaciji jezikovne šole Helen Doron English. Na sporedu pa bodo tudi otroške predstave, in sicer  v petek ob 16. uri na Ukmarjevem trgu in v soboto ob 11. ter 15. uri na Gortanovem trgu.

Prav tako bo poskrbljeno za glasbeni program. V sodelovanju z Radiem Koper- Capodistria bodo v soboto na Titovem trgu nastopili klapa Semikanta`, Moya in Jan Baray, za odlično vzdušje na prireditvi pa bodo poskrbeli tudi plesalci Soy Cubano ter Šavrinke in Šavrini. Posebno doživetje nas v nedeljo čaka tudi na Kidričevi ulici, kjer bo Soundresearch – izražanje skozi zvok z Gabrom Radojevičem.

Sladka Istra bo zadostila tudi potrebam po posebnih sladicah, tako veganskih kot brezglutenskih, prav tako bodo v ponudbi tudi priboljški za male štirinožne prijatelje.

Sladka Istra pa naj svoj način odraža tudi umetnost slaščičarstva, v soboto bo tako na Pristaniški ulici 10. Ex-tempore Sladka Istra, ki ga pripravljajo v Javnem skladu RS za kulturo iz območne izpostave Koper. Zvečer ob 18.30 pa bo na Prešernovem trgu podelitev nagrad najbolje ocenjenim slikam. Zmagovalne slike bodo tako nagrada zmagovalcem strokovnih natečajev Sladke Istre 2019.

Vstop na prireditev je prost, prav tako je brezplačna udeležba na kuharskih šovih, predstavah za otroke in otroških delavnicah.

Zaradi Sladke Istre bo v mestu veljal posebni prometni režim. Vse informacije o zaporah prometa in javnih površin so na voljo na tej povezavi.

Prireditev Sladko Istro bo Mestna občina Koper izpeljala v sodelovanju z glavnim pokroviteljem – Fresh-Petrol, srebrnim pokroviteljem Intesa SanPaolo Bank, bronastimi pokrovitelji – Vinakoper, Ford Nova, Select box in Kavarna Triglav ter pokrovitelji prijatelji: KZ Agraria, Libris, AS, Mlinotest, Haribo, Flexyteam, Srednja gostinska in turistična šola Izola, Steklarna Rogaška, Rižanski vodovod Koper in Helen Doron.

Medijski pokrovitelji prireditve so: RTV Radio Koper-Capodistria, Radio Capris, revija 5 zvezdic, eKoper, revija Vino.

Soorganizatorji prireditve so poleg Mestne občine Koper še Skupina Tojeto, Društvo vinogradnikov Slovenske Istre, Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Marjetica Koper in Javni sklad RS za kulturo – območna izpostava Koper.