DomovNaši krajiKoprske “Stopničke” v nenavadni podobi

Koprske “Stopničke” v nenavadni podobi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri bodo v Kopru ob 18. uri v okviru nove kvačkarske sezone z ograjo iz kvačkanih plastičnih vrečk okrasili ograjo “Stopničk” na Gortanovem trgu. Gre za prvi projekt novonastalega društva  KUP KULTURA – društvo za razvoj kulture ponovne uporabe.

Ograjo so izdelale pridne kvačkarice iz SWAP ekipe, ki so k sodelovanju povabile tudi članice in člane iz Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane MOK. Iz odpadnih plastičnih vrečk so kvačkale kroge, ki jih bodo jutri sestavile v zanimivo postavitev, ki bo krasila ograjo Na stopničkah na Gortanovem trgu.

Foto: Kvačkarske srede na stopničkah facebook
Zgodovina kvačke izhaja iz njenih prednic, igle za vezenje in vretenca nekdanjih čipkaric. O kvačkanju velja, da je težko ročno delo, kar pa različne generacije kvačkaric, ki se vsako sredo srečujejo Na stopničkah dokazujejo ravno nasprotno.
V resnici je kvačkanje ali vsaj nekaj načinov kvačkanja lažje od pletenja, vsekakor pa je manj naporno. Za sam začetek morate le premagati začetniško nagotovost in nekaj časa vaditi enostavne petlje, ki so osnova kvačkanja.

Pletinella osvaja Slovenijo

Jutri ob 18. uri, na Gortanovem trgu, se torej lahko pridružite pridnim kvačkaricam in otvorite novo kvačkarsko sezono tudi vi.