DomovNaši krajiKrajevna skupnost Pobegi-Čežarji praznovala krajevni praznik

Krajevna skupnost Pobegi-Čežarji praznovala krajevni praznik

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Pobegi-Čežarji je minuli vikend praznovala krajevni praznik, kjer so se spomnili pomembnih zgodovinskih dogodkov iz obdobja borbe proti fašizmu in nacizmu. Dan so posvetili predvsem žrtvam nemške požigalske ofenzive, tragičnega 2. oktobra 1943.Proslave se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Istra je tedaj doživela svoj najstrašnejši dan in je okupatorjeva roka nasilno posegla tudi v življenje Pobegov in Čežarjev in njunih prebivalcev. Pod streli je obležalo 24 krajanov,   v pomembnem poglavju slovenske zgodovine pa za svobodo preminulo skupaj 61 domačinov.

Prisotne sta na spominski slovesnosti nagovorila Ivan Marjon predsednik sveta KS Pobegi-Čežarji in Stanimir Bažec, predsednik krajevne organizacije Zveze združenj borcev. S trenutkom tišine so se poklonili spominu padlih borcev, aktivistov in žrtev za svobodo, delegacije pa so položile cvetje na spominska obeležja NOB.

Foto: Studio Per Kopfol

Slavnostni govornik podpredsednik Državnega zbora Matjaž Nemec je poudaril »ljubezen do domače zemlje, slovenskega jezika in predvsem svobode«.

Slovesnost ob krajevnem prazniku sta vodila Jana Pogačnik in Patrik Greblo, bogat kulturni program pa so oblikovali predšolski otroci Vrtca Koper, Enote Zajček Pobegi z mentoricama Dijano Poljak Batagelj in Saro Bembič, učenci Osnovne šole Elvire Vatovec Prade, podružnice Sv. Anton z mentoricama Lavro Kozlovič in Lidijo Vodeb, Pihalni orkester Sv. Anton z dirigentom Matjažem Klajem, Moški pevski zbor Izola z zborovodjem prof. Antonom Balohom, gledališka igralka in pevka Lara Jankovič, plesalke Plesnega društva AKSdance studio z mentoricama Anito in Kajo Simčič ter plesalca Plesne šole Elite Koper Sanda Husić in Artur Steffe.

Spominski priznanji so podelili Klari Mihalič in Nadji Agapito ter slovesnost zaključili ob tradicionalnem golažu in polenti.