DomovNaši krajiV Svetem Antonu so se spomnili na padle v boju za svobodo 2. oktobra 1943

V Svetem Antonu so se spomnili na padle v boju za svobodo 2. oktobra 1943

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli vikend so tudi v Sv. Antonu obeležili krajevni praznik, ki ga praznujejo v spomin na žrtve okupatorjevega zločinskega pohoda v Istro.

Komemoracijo, ki jo je povezovala domačinka,  ga. Nataša Savarin so popestrili otroci osnovne šole Elvire Vatovec Prade – podružnice Sv. Anton, Pihalni orkester Sv. Anton in Mešani pevski zbor Brnistra. Spominu na padle so se poklonili tudi praporščaki.

Kot govorniki so prisotne pozdravili predsednik sveta Krajevne skupnosti Sv. Anton Bogdan Kavrečič, predsednica KO ZB NOB Sv. Anton Irma Černac  in slavnostni govornik Marjan Križman.

Foto: KS Sv. Anton

Ob tej priložnosti je  Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Sv. Anton predstavilo zgibanko: Pot spomina na drugo svetovno vojno Sveti Anton, ki sta jo izdala krajevni odbor Združenja in Krajevna skupnost Sv. Anton. Pri projektu so sodelovali: zgodovinarka Vlasta Beltram, Alojzija Zavnik, Ivo Gorjup, Mirjam Lukin, Vendel Bočkor, Roman Rožnik, Vojko Vodopivec, Darko Turk, Branko Bratož – Jež in Sergij Jakomin.

Pot spomina na drugo svetovno vojno so v nedeljo, pred proslavo,  otvorili pohodniki več obalnih društev.

Posebna priznanja za večletno udejstvovanje in prizadevnost pri delovanju v krajevni skupnisti sta prejela Sergij Jakomin in Alojzija Zavnik, priznanje kot častna člana Zveze borcev pa sta prejela Furlan Jože in  Danilo Ivančič.