DomovNaši krajiKS Škocjan: Med oljčniki in vinogradi

KS Škocjan: Med oljčniki in vinogradi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Škocjan obsega naselja Bošamarin, Kampel, del Kopra, Manžan, Škocjan in Triban.

Ko se zapeljete skozi ozke poti Škocjana, vas z vseh smeri obdajo oljčna drevesa, ki kot zaščitni znak krasijo pokrajino Krajevne skupnosti Škocjan. Poleg oljčnih dreves so tu tudi slikoviti vinogradi, ki jeseni poskrbijo za čudovito prelivanje rdeče in rumene barve. Ljubitelji olivnega olja in žlahtne kapljice ste torej še posebej vabljeni, da pobližje spoznate te kraje.

Manžan je spet poln življenja

V tem okolišu izstopa predvsem domačija Butul, ki je znana po svojem zeliščnem vrtu. Na domačiji organizirajo različne delavnice za vse ljubitelje zelišč, poleg tega pa so obiskovalcem, ki prihajajo od daleč, na voljo tudi prenočišča. Domačija stoji na čudoviti lokaciji, kjer se na 100 m nadmorske višine mešata mediteranski in kontinentalni zrak. Ob vonju morskih vetrov in magičnosti sredozemskih zelišč se srečate z oljko, različnimi zelišči in dišavnicami. Manžanski hrib je poleg tega bogat tudi s kulturno dediščino.

Zapuščena hiša na Manžanu
Manžan je bil še pred dobrimi 10 ali 15 leti osamljen in zapuščen kraj s kamnitimi hišami. Foto: ekoper.si

Po koncu 2. svetovne vojne so ljudje Manžan množično zapuščali, saj je bila to vas brez kanalizacije, vode, s propadajočimi starimi hišami. Manžan je bil še pred 10 ali 15 leti osamljen in zapuščen kraj, njegova zapuščina pa prepuščena na milost in nemilost različnih prebivalcev, ki so si tu ustvarili zasilne domove. Danes je slika kraja povsem drugačna.

Vse se je začelo spreminjati s svetlobno hitrostjo, ko je ob pomoči Krajevne skupnosti Škocjan, Hidre Koper in Rižanskega vodovoda skupina zainteresiranih krajanov zastavila projekt obuditve in ‘civilizacije’ Manžana. Tako so v vas in okolico napeljali vodo do vsake hiše, posodobili električne vode, priskrbeli telefonsko povezavo vsaki družini in uredili kanalizacijo. Vas je tako znova zaživela v vsej svoji lepoti.

Vas, ki nosi kar tri imena

Del krajevne skupnosti Škocjan je tudi Kampel, ki je pravzaprav razdeljen na tri dele: Kampel, Kampel Novaki in Kampel Brda. Osrednje ime naj bi izhajalo iz italijanske besede ‘campo’ in se tako navezuje na polja ob vznožju hriba. Na terasastih pobočjih in tudi na robovih polj so v današnjem času zrasle številne nove hiše. Le tu in tam je še opaziti stare istrske domačije, ki poskušajo obdržati korak s časom. Stare istrske lepotice najdemo tudi v Bošamarinu in na Tribanu. Slednji je proglašen za zeleni pas, saj tu kraljujejo številni vinogradi in oljčni nasadi.

Velik del krajevne skupnosti predstavlja naselje z imenom Škocjan. Škocjan je razloženo naselje vzhodno od Kopra, raztreseno po vzpetini med naplavno ravnico potoka Pradišjola na jugu in Škocjanskim zatokom na severu. Tu se nahajata koprsko pokopališče in vsem dobro znan Vinakoper. Le redki pa vedo, da je v Škocjanu tudi 250 let stara istrska kmečka hiša z značilnim kaminom in pergolo. *