DomovNaši krajiLastnike mopedov do 25 km/h bo novi zakon udaril po žepu

Lastnike mopedov do 25 km/h bo novi zakon udaril po žepu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sprememba zakona o motornih vozilih in pravilih cestnega prometa je bila sprejeta. Vozniki mopedov do 25 km/h bodo morali svoje vozilo registrirati in zavarovati ter nujno nositi čelade.

Za omejitev vožnje z mopedi po koprskih ulicah se je boril tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, ki je za ureditev tega področja v dogovoru s krajani dal ponekod postaviti tudi zapornice.

“Vsekakor bo poslej neprimerno bolje za vse, tako za tiste, ki uporabljajo kolesa z motorjem oz. t. i. petindvajsetke, kakor tudi za vse ostale udeležence v prometu, še posebej pa seveda za pešce. Za voznike bo uporaba čelade vsekakor dobrodošla, kajti varnost bo mnogo večja,” je v svoji izjavi povedal župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

S sprejetjem tega zakona bodo imeli lažjo nalogo tudi policisti in redarji, saj bodo imeli boljši pregled nad prestopniki, zaradi katerih je do tega zakona sploh prišlo.

 “Za policijo in redarsko službo bo poslej kontrola neprimerno lažja oz. sploh možgoča, kajti do sedaj so se tisti najhujši prestopniki, zaradi katerih se je ta zakon sploh zgodil, na opozorila redarjev enostavno požvižgali, da o opozorilih zgroženih občank in občanov sploh ne govorimo,”  je še dodal župan Popovič.

20160802_125035

Edina slabost tega zakona je, da bo lastnike petindvajsetk udarilo po žepih. Registracija in zavarovanje namreč nista zastonj.

Župan Mestne občine Koper zato poudarja: “Naša ideja je bila registracija teh vozil z enim in edinim ciljem, to je omogočanje kontrole in kaznovanje uporabnikov le teh. Ta zakon gre še dalje, vozila bodo odslej imela običajne registracije, obvezno bo tudi zavarovanje vozila in to bo žal vsakega posameznika udarilo tudi po žepu, kar ni bil naš osnovni motiv. Upam, da se bo v bližnji prihodnosti ta zakon še dodelal.” *