DomovNaši krajiTeden sredozemske obale bo privabil skoraj tisoč predstavnikov evropskih makroregij in institucij

Teden sredozemske obale bo privabil skoraj tisoč predstavnikov evropskih makroregij in institucij

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprskem Središču Rotunda so slavnostno odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Do sobote se bo na slovenski obali zvrstilo več dogodkov, ki bodo nagovarjali tako odločevalce kot strokovno javnost in različne deležnike širše regije.

cerar1
Predsednik vlade Miro Cerar,je nagovoril prisotne.

Na slavnostnem odprtju so zbrane nagovorili predsednik slovenske vlade Miro Cerar, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alenka Smerkolj, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Zoran Stančič, direktor Zavoda RS za varstvo narave, Darij Krajčič in župan Občine Izola, Igor Kolenc.

bolčič
Udeležence slavnostnega odprtja je pozdravil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Peter Bolčič: Koper dosegel razvoj tudi s pomočjo povezovanja in čezmejnega sodelovanja

»Ponosni smo, da ravno v Kopru gostimo odprtje tako pomembnega mednarodnega dogodka. V Kopru smo ponosni na našo multikuturnost in razvoj, ki smo ga v minulih letih dosegli tudi s pomočjo povezovanja in čezmejnega sodelovanja. Koper in Istra imata še ogromen potencial za razvoj tudi v okviru Jadransko-jonske makroregije. Veseli nas, da je država zaznala morsko in obmorsko bogastvo kot potencial trajnostnega razvoja v regiji, kjer se prepletajo mediteranski način življenja, prehranjevanja, proizvodnja lokalne hrane, biotska raznovrstnost, športni turizem, rehabilitativne infrastukture, termalni turizem …Vse to s ciljem dolgoročnega zeleno-modrega razvoja Istre,« je v pozdravnem nagovoru poudaril Peter Bolčič, podžupan Mestne občine Koper.

Na slovenski obali se bodo tako na temo sredozemske obale in makroregionalnih strategij Evropske unije srečali različni deležniki, ki soustvarjajo skupni prostor v širši regiji, to je v Podonavju, na Jadranu in v Alpah.

sdr
Ministrica za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alenka Smerkolj, je poudarila pomen povezovanja in usklajenega delovanja.

Dogodki bodo nagovarjali tako odločevalce na mednarodni, nacionalni in lokalni ravni, strokovno javnost ter tudi različne deležnike širše regije. Dogodkov se bo udeležilo skoraj tisoč predstavnikov iz treh evropskih makroregij in institucij Evropske unije. *