DomovNaši krajiLegendarni dvokolesniki Tomos še vedno kraljujejo na cestah in v srcih

Legendarni dvokolesniki Tomos še vedno kraljujejo na cestah in v srcih

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru so ta teden ponovno v ospredju legendarni Tomosovi dvokolesniki. V torek so predvajali predpremiero dokumentarnega filma o Tomosu, ki je do zadnjega kotička napolnil dvorano sv. Frančiška Asiškega v Kopru, v soboto pa se bomo kulturnih motorjev spominjali še na prireditvi S Tomosom okrog Kopra, v okviru katere se bodo javnosti predstavili tudi nekateri res redki primerki Tomosovih mopedov.

Dokumentarni film Tomos, narejeno v Jugoslaviji, ki so si ga v koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega ogledali številni entuziasti in oboževalci blagovne znamke Tomos, je zgodba o tovarni, ki je motorizirala nekdanjo skupno državo in mesto Koper ter ga spremenila za vselej. Film nas s slikovnim in video materialom popelje skozi bogato zgodovino Tovarne, čas nastanka, razvoja in največjega razmaha ter čas, ko je podjetje presegalo meje tako v zemljepisnem kot tehnološkem smislu. Pričevanja številnih nas opominjajo na pomembno vlogo in pomen podjetja za samo lokalno skupnost in nas seznanjajo s številnimi družbenimi in kulturološkimi vplivi koprskega podjetja, ki je s svojo vizijo prodrlo v svet.

Pod film se podpisujeta avtorica Nataša Mihelič in režiser Peter Leban, za produkcijo pa sta poskrbela RTV Koper – Capodistria in Društvo Tomos.

Pod film se podpisujeta avtorica Nataša Mihelič in režiser Peter Leban (tretja in drugi z desne), za produkcijo pa sta poskrbela RTV Koper – Capodistria in Društvo Tomos.

Zapelji se s Tomosom skozi Koper

Legendarni Tomosovi motorji bodo v ospredju tudi to soboto. V Taverni bodo med 9. in 11. uro predstavljeni Tomosovi dirkalniki in druga društva, predvidoma med 11. in 12. uro bodo zapeljali častni krog, od 13.30 do 17. ure pa bo sledila panoramska vožnja do Marezig in Trušk ter prek sv. Antona  nazaj v Koper.

Štartnina, ki vključuje jutranjo malico in kosilo ter degustacijo na vinski fontani, znaša 15 evrov, prijave pa so možne vse do četrtka, 18. oktobra. Prijavite se lahko na elektronska naslova: dean.bremec@gmail.com ali na stvujic@gmail.com.