DomovNaši kraji»Ponosni moramo biti na tisto, kar imamo, držati moramo skupaj, ker samo skupaj smo najmočnejši!«

»Ponosni moramo biti na tisto, kar imamo, držati moramo skupaj, ker samo skupaj smo najmočnejši!«

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj, 17. oktobra, so na Škofijah namenu predali povsem prenovljene prostore tamkajšnje osnovne šole in njene okolice. Zbrane sta na ploščadi pred šolskim objektom nagovorila ravnateljica Vlasta Urška Baraga in prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi dve idejni zasnovi za dograditev in celovito energetsko sanacijo objekta ter napovedal, da namerava občina to naložbo izpeljati že v prihodnjem letu.

»To niso samo zamisli v glavi, ampak konkretni načrti, ki jih bo občina, ko se bomo s krajani uskladili glede tega, katera od dveh predstavljenih variant jim je bolj všeč, konkretizirali v projekte. Računam na to, da bi lahko naložbo izpeljali v enem letu,« so bile besede župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, ki si želi, da bi svoje želje in pričakovanja glede nove šole podali tudi najmlajši.

Na kratko se je dotaknil tudi polemike, ki jo je sprožila Civilna iniciativa Špet in tako zaustavila načrtovana in že dogovorjena dela na šoli: »Volitve so se bližale, pritisk je bil prevelik in ni imelo smisla več vztrajati. Hvala Bogu smo lahko pogodbo z izvajalcem prekinili, in to brez večjih stroškov. Kljub temu nismo sedeli križem rok, saj je bilo vse pripravljeno na obnovo, tudi šola, ki je prilagodila učni program in seveda otroci. Objavili smo razpis in izbrali izvajalca, ki je čez poletje temeljito obnovil notranjost šole«. V okviru del so pregledali tudi kanalizacijo, tlake, temelje objekta in elektroinštalacije, za katere je iniciativa trdila, da so dotrajani, pa se je, tako Popovič, izkazalo da ne drži in da so v odličnem stanju.

Ob tem je poudaril še, da je lokacija, na kateri stoji šola na Škofijah odlična: »Boljša ne bi mogla biti, naši predhodniki so jo zelo dobro umestili v prostor in v tistem času ni bilo prav nič narobe, da je šlo za montažno gradnjo. To je bil višek tehnologije v tistem času in nikakor ne zgolj začasna varianta. In tako je tudi danes,« ob tem pa dodal, da je danes montažna gradnja še napredovala in da imamo v Sloveniji več proizvajalcev tovrstnih objektov, ki se uvrščajo v sam svetovni vrh. Eden teh je tudi Marles, ki je bil izbran za načrtovano popolno energetsko sanacijo šole.

V svojem nagovoru je spomnil tudi na to, da je že v času njegove prve volilne kampanje izrazil nezadovoljstvo nad stanjem vrtcev in šol v koprski občini in že takrat napovedal, da bo to nedvomno ena od prioritet v prvem mandatu. »Temu cilju sledimo ves čas, že šestnajst let, niti v enem letu oz. enem mandatu nismo pozabili na naše obljube. Ves čas smo delali pospešeno, se razvijali, obnavljali in gradili, resda postopoma, saj nismo mogli urediti vsega naenkrat,« je dejal in ob tem pojasnil, da je v vseh štirih županskih mandatih občina na novo zgradila zgolj dve šoli, Osnovno šolo Koper, kjer so namesto dveh zgradili eno novo šolo in je bil edini način za realizacijo le-tega novogradnja, ter podružnično šolo v Sv. Antonu, kjer je bilo območje okrog stare šole tako omejeno, da je ni bilo mogoče dograjevati in nato obnavljati. Sicer pa je po njegovem vsaka povsem obnovljena, dograjena in energetsko sanirana šola prav taka kot nova.

»Danes živimo neprimerno bolje kot smo pred šestnajstimi leti, boljši so tudi infrastrukturni pogoji in to na vseh področjih. Napredujemo iz leta v leto, iz mandata v mandat. In na to moramo biti ponosni,« je še povedal ter svoj nagovor sklenil z mislijo »prihodnost pripada tistemu, ki ima vizijo in tistemu, ki se trudi to vizijo ali uresniči ali vsaj skuša uresničiti.

Lani dozidava in ureditev igrišča, letos pa temeljita obnova notranjosti šole in telovadnice

Včeraj so se krajanke in krajani Škofij ter številni obiskovalci lahko v živo seznanili z investicijsko – vzdrževalnimi deli, ki jih je občina, z namenom izboljšati bivalne pogoje za tamkajšnje učence in dvigniti raven učnega procesa, v notranjosti šole in njeni okolici, izpeljala čez poletje. V okviru del so zamenjali dotrajane pode in postavili nove, zbrusili parket in v večnamenskih prostorih, na hodnikih šole in v jedilnici pa tudi odstranili lesene stenske obloge ter zidove obnovili in jih prepleskali.

Obnovljena je bila tudi garderoba za učence razredne stopnje in sanitarije na predmetni stopnji, kot tudi kabineti za shranjevanje, medtem ko so v večnamenskem prostoru in jedilnici zamenjali notranja vrata in radiatorje. Poleg tega so na novo prepleskali vse učilnice, vsaka pa ima poslej tudi svojo klimatsko napravo. Celovite obnove je bila deležna tudi šolska telovadnica, v kateri je postavljen nov parket v obliki ribje kosti, obnovili pa so še sanitarije in zamenjali vso notranjo opremo. Nova je tudi računalniška oprema in večji del pohištva za učilnice in šolske pisarne.

Na Škofijah se je delalo tudi minulo poletje, koprska občina je takrat zgradila prizidek h objektu osnovne šole in za to namenila 521 tisoč evrov. V okviru naložbe je dogradila 280 kvadratnih metrov površin in na njih uredila dve dodatni učilnici ter knjižnico, z gradnjo pokritega hodnika pa je povezala še objekt dvorane Burja in šolsko telovadnico ter tako zagotovila, da osnovnošolcem za prehod v večjo telovadnico ni več potrebno zapuščati objekta šole. Sledila je tudi ureditev športnega igrišča, ki ga je preplastila z maso supersoft in opremila, obnovili pa so tudi zunanje površine ob šoli, kjer so postavili vadbene naprave za odrasle.