DomovNaši krajiNa filmsko rajanje v Koper

Na filmsko rajanje v Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 24. in 29. oktobrom bo film popestril in razigral staro mestno jedro Kopra. Različna prizorišča v mestu se bodo prelevila v filmska prizorišča programa za malčke, otroke, mladostnike in družine.

Mala loža, Center mladih Koper, vrt Skupnosti Italijanov “Santorio Santorio”, palača Gravisi, Hlavatyjev park in bar Cameral bodo od prihodnje srede dalje postali jesenska filmska prizorišča. V mestu se bomo tako lahko družili ob projekcijah, delavnicah in drugih s filmom obarvanih dogodkih.

Med 24. in 29. oktobrom bo film popestril in razigral staro mestno jedro Kopra.

Tako bo denimo prihodnjo sredo, 24. oktobra, ob 15. uri v Palači Gravisi usposabljanje za strokovne delavce, ki ga bo vodila uveljavljena filmska pedagoginja Petra Gajžler, v četrtek in v soboto bo v Centru mladih Koper na sporedu bogat in barvit program kratkih animiranih filmov, ki bo najmlajše popeljal v pester in igriv svet živalic, prav tako bo filmska delavnica za najmlajše, malo starejši otroci pa bodo lahko sodelovali v filmskem klubu.

Koprska Mala Loža bo postala prizorišče filmov, kot so Bratovščina Sinjega galeba, Cirkus (Charles Chaplin, ZDA, 1928) in Deček in svet (Alê Abreu, Brazilija, 2013), medtem ko bo v Palači Gravisi na programu srednjemetražni film Pikica, Koko in divji nosorog (Jannik Hastrup, Danska, 2018) in celovečerni dokumentarni film za vso družino, Zemlja: Nepozaben dan (Richard Dale, Lixin Fan, Peter Webber, Velika Britanija/Kitajska, 2017), osupljivo filmsko popotovanje, ustvarjeno prav za otroške gledalce, ki preko humorja in čustev razkriva veličastno moč narave.

V Hlavatyjevem parku pa bo od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro stal čarobni mali Mobilni kino

V Hlavatyjevem parku pa bo od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro stal čarobni mali Mobilni kino, v katerem se bodo ves čas vrteli filmi. Tako bodo najmlajši lahko kadarkoli vstopili v svet filmske domišljije in zakorakali med podobe, ki so jih posneli otroci. Pred kinom pa bodo otroci pod vodstvom mentorjev lahko ustvarjali in se igrali.

V Centru mladih Koper si boste lahko ogledali tudi dela mladih ustvarjalcev, kratke filme, ki so jih osnovnošolci ustvarili na različnih delavnicah in izobraževanjih v Primorski regiji in tujini, v baru Cameral pa bo na sporedu program filmov Projekt film, namenjen mladostnikom, kjer se bodo s filmi predstavili filmarji Domen Lušin, Luka Jurinčič in Društvo 5 Kader ter Jan Krevatin, mladi z Obale, ki pravkar stopajo na začetek profesionalne filmske poti.

V Prostoru za mlade Samoupravne skupnosti italijanske narodnostni Koper se bo odvila tridnevna intenzivna Delavnica filmske animacije za otroke od 12. do 14. leta, kjer bodo otroci preko zabave in ustvarjalne igre spoznali osnovne pojme filmske animacije in posneli svoj film.

Vse filmske predstave in delavnice bodo brezplačne, več informacij in podroben program so dostopni na: http://www.isolacinema.org/sl/filmska-vzgoja/filmsko-rajanje/