DomovNaši krajiSvetovni dan hrane obeležili s strokovno konferenco

Svetovni dan hrane obeležili s strokovno konferenco

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru so letošnji svetovni dan hrane, 16. oktobra, obeležili z dvodnevno strokovno konferenco “Hrana, prehrana, zdravje”, ki so jo v Pretorski palači organizirali Znanstveno raziskovalni center Koper (ZRS) Mediteranski inštitut za okoljske študije ter Mednarodni inštitut ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko načrtovanje in okoljske študije iz Ljubljane. Dogodka se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

»Na Mestni občini Koper si že vseskozi prizadevamo, da bi naše občanke in občani kar se da kvalitetno in zdravo živeli, sem pa seveda sodi tudi zdrava prehrana. Iskreno in z veseljem podpiramo vse projekte, ki tako ali drugače pripomorejo k čim večji osveščenosti naših prebivalcev o pomenu zdrave prehrane, samooskrbe in čim bolj odgovornega ravnanja s hrano.  Potrebno je začeti že pri najmlajših, zato takšne projekte podpiramo že v vrtcih, v naših šolah, še posebej pa nas veseli, ko o tovrstnih temah spregovori stroka,« je uvodoma dejal koprski podžupan Peter Bolčič. Zbrane sta nagovorila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in direktor ZRS Rado Pišot.

Na dvodnevnem dogodku, ki se je sklenil včeraj, so predstavili 14 raziskovalno razvojnih pregledov, 10 predstavitev projektov in kar 7 predstavitev pogledov ter uspehov slovenskih podjetij.

Svetovni dan hrane obeležujemo že vrsto let

Začetki obeleževanja svetovnega dne hrane segajo v leto 1979, ko je Generalna konferenca FAO sprejela resolucijo, s katero je razglasila 16. oktober za svetovni dan hrane. Ta dan je namenjen ozaveščanju o pomenu hrane kot temeljne človekove pravice ter osnovne potrebe, od katere je odvisen potencialni razvoj tako posameznika kot celotne družbe. 16. oktober sovpada tudi z ustanovitvijo FAO leta 1945.  Letos se je ta posvetila vprašanju, kaj lahko naredimo, da bi do leta 2030 povsem izkoreninili lakoto, ob tem pa izpostavila potrebo po bolj inovativni proizvodnji hrane, prehodu na bolj zdravo prehrano in zmanjšanju količin zavržene hrane.