DomovNaši kraji‘Local is in’ tudi v Sloveniji!

‘Local is in’ tudi v Sloveniji!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kopru smo julija gostili izredno pomembni predstavnici svetovnih ladjarjev – Ingrid Marinčič, direktorico za destinacije pri Norwegian Cruise Line in Helen Pangos, podpredsednico Crystal Cruises, enega najbolj prestižnih ladjarjev na svetu, ki sta spoznavali lepote našega zaledja in iskali nove trajnostno naravnane turistične produkte, s poudarkom na pristni, lokalni, a hkrati domiselni ponudbi ter osebnem pristopu.

Obe gostji sta k nam prišli na povabilo Mestne občine Koper in Janeza Mačka, direktorja agencije Atlas Express, ki z ladjarjema Norwegian Cruise Line in Crystal Cruises sodeluje že vrsto let, tudi sicer pa je eden ključnih akterjev s področja izvajanja izletov za turiste s potniških ladij. Skupaj z občinsko delegacijo sta pobližje spoznali tako naše mesto kot tudi širše obalno zaledje in ob tem izrazili želje, pobude in pričakovanja, na podlagi katerih bodo pripravljene nove turistične ponudbe in produkti, usmerjeni predvsem v enkratna doživetja, s poudarkom na trajnostnem razvoju in zelenem turizmu.

Poleg koprskega zaledja smo se z Ingrid Marinčič, direktorico za destinacije pri Norwegian Cruise Line pomudili tudi v pristni kraški vasici Kačiče pri Rodiku, kjer domujejo Belajevi. Njihova zeliščno-etnološka domačija predstavlja edinstven primer oživljanja kraške identitete, lokalne krajine in kulturne dediščine – na povsem drugačen, svojstven način.

Obisk domačije je hkrati odlična priložnost, da posameznik iz prve roke izkusi, kako in na kakšen način se je nekoč živelo, mirno, v sožitju z naravo, kar je, kot nam je zaupala gospodarica domačije, Andrejka Cerkvenik, pravi način, da se človek ponovno ozre vase, si spočije telo in nahrani svojo dušo. Njihova ponudba je pestra, vsebuje od ogleda tipične kraške domačije, poučnega sprehoda skozi doživljajski zeliščni vrt in spoznavanje tradicionalnih živali, do pokušine domačih jedi, pripravljenih z avtohtonimi zelišči ter izbrane žlahtne kapljice, kar nedvomno predstavlja nepozabno doživetje.

V fotografski objektiv smo takole ujeli svetovalko župana MOK Jano Tolja, Ingrid Marinčič, Janeza Mačka in Andrejko Cerkvenik, gospodarico domačije Belajevi.

Le nekaj dni kasneje pa je Koper obiskala še Helen Panagos, podpredsednica Crystal Cruises, enega najbolj prestižnih ladjarjev na svetu, s katero se je župan Mestne občine Koper Boris Popovič sestal že marca letos, na sejmu Seatrade Cruise Global v Fort Lauderdalu. Tudi ona je k nam prišla z namenom spoznati destinacijo in možnosti priprave butičnih produktov oz. ponudbe – vendar nekoliko bolj sofisticiranih, saj veljajo ladje ladjarja Crystal Cruises za najbolj prestižne, s katerimi potujejo zgolj petični gosti.

Produkti, ki jih zanje pripravljajo morajo biti zatorej drugačni, posebna doživetja, ki bi vključevala tudi oglede s helikopterjem, česar si sicer gostje z drugih ladij ne morejo privoščiti. O tej možnosti na koprski občini razmišljajo že dalj časa in se tudi resno pogovarjajo o pridobitvi ustreznega prostora za pristanek helikopterja. »Predstavili smo ji vse možnosti in pestrost ponudbe našega mesta, obale in celotnega zaledja, omogočili pa smo ji tudi ogled Slovenije s helikopterjem, da je dobila tisti pravi vtis, kje smo in kaj ponujamo,« je ob tem dejala Tolja in dodala, da so bili pri predstavitvi nadvse uspešni, Panagosova, ki je Slovenijo obiskala prvič, je namreč na enem od socialnih omrežij zapisala »I fell in Love with Slovenia«. Vožnji s helikopterjem je sledil še obisk vinske kleti in domačije družine Rodica v Truškah, kjer že letošnjo sezono za goste s potniških ladij pripravljajo pravo kulinarično doživetje – poleg degustacije odličnih tradicionalnih jedi in izbranih vin, tudi prikaz iskanja tartufov, za katerega se odloča vse več gostov.

‘Local is in’

Prav ta osebni pristop, odkrivanje lokalnih značilnosti, običajev in pestre kulturne dediščine, ki se odraža tako v arhitekturi, navadah in seveda raznoliki kulinariki, zaokrožajo bistvo novih turističnih produktov, združenih pod skupnim imenom ‘Local is in’. Gre za svetovni trend v načinu predstavljanja destinacije, pestre turistične ponudbe in posameznih produktov, kateremu sledi tudi Mestna občina Koper, ki se tudi sicer zadnja leta usmerja v razvoj t.i. trajnostnega zelenega turizma.

»Zadnja leta opažamo, da pri gostih, ki v Koper prihajajo s turističnimi ladjami oz. se k nam tudi vračajo, niso več v ospredju velika mesta in posamezne turistične atrakcije, ampak da je vse več povpraševanja po enkratnih doživetjih, po izletih v manjših skupinah, kjer sta tako pristop kot tudi ponudba bolj osebna,« pojasnjuje Jana Tolja, svetovalka župana Borisa Popoviča. Kot pravi si gostje želijo spoznati običaje, navade in značilnosti življenja v manjših, zalednih krajih ter iščejo direkten stik z lokalnim prebivalstvom.

Vinarstvo Rodica je tudi eden od ponudnikov t.i. local is in ponudbe, ki jo Mestna občina Koper za goste s potniških ladij pripravlja skupaj z agencijo Atlas Express.

»Vse to je razlog, da smo začeli resno razmišljati in se dogovarjati s posameznimi ponudniki, kateri so tisti kraji in nenazadnje tudi produkti, ki bi utegnili pritegniti še tako zahtevne goste,« nadaljuje Tolja in dodaja, da imajo turisti s potniških ladij že sedaj na voljo kar nekaj takih doživetij – med njimi ogled in okušanje dobrot v Vinarstvu Rodica, obisk posestva Santomas v Šmarjah, kot tudi hiking po Dolini Dragonje, hop and taste po starem mestnem jedru Kopra, kjer lahko gostje med spoznavanjem zgodovine in kulturne dediščine mesta okušajo tudi tipične lokalne dobrote. Odzivi potnikov na tovrstna doživetja so izredno pozitivni, kar, tako Tolja, občino navdaja s prepričanjem, da je t.i. butični način predstavitve destinacije prava odločitev.

Redno spremljajo tudi odzive potnikov, ki destinacijo Koper že kar nekaj let uvrščajo v sam vrh mediteranskih potniških pristanišč, najbolj pa so veseli visoke ocene turistov, ki destinacijo ocenjujejo kot varno, čisto in predvsem trajnostno naravnano. Ob tem dodaja, da je kar nekaj tudi potnikov, ki se odločajo za samostojno raziskovanje obalnih mest in slikovitega zaledja: »To je nedvomno potencial, ki bi ga veljalo v prihodnje še razvijati«.