DomovNaši krajiMaja se začenja prenova stavbe Collegio dei Nobili

Maja se začenja prenova stavbe Collegio dei Nobili

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je s podjetjem Makro 5 gradnje podpisala pogodbo o prenovi stavbe Collegio dei Nobili na Gimnazijskem trgu 7 v Kopru, v katerem delujeta osnovna šola in gimnazija z italijanskim učnim jezikom. Selitev obeh šol na nadomestne lokacije bo potekala v času prvomajskih počitnic, dela na objektu pa se bodo začela v prvih dneh maja in bodo trajala predvidoma 16 mesecev.

Stavba Collegio dei Nobili ima bogato zgodovino, saj je bila leta 1612 ustanovljena kot prva šola v Kopru in je do danes ohranila izobraževalno vlogo. V njej domujeta Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio in gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper. Objekt, ki je tudi evidentiran kot kulturna dediščina, je že dotrajan in potreben sanacije ter reorganizacije notranjih prostorov za zagotavljanje primernih pogojev za ustreznejšo kakovost učnega in vzgojnega procesa.

Sanacija stavbe, ki se razprostira na skupno dobrih 2.800 kvadratnih metrih površine, bo med drugim zajela reorganizacijo prostorov, s katero se bodo izboljšali pogoji delovanja šole, celovito obnovo spomeniško zaščitenega objekta, vključno s statično in energetsko sanacijo, ter preureditev notranjega atrija in dvorišča pred stavbo. Dela bodo poleg tega zajemala še vgradnjo dvigala v objektu šole, energetsko sanacijo in zamenjavo opreme telovadnice, prizidavo k objektu za ločen dostop do telovadnice in manjšo nadzidavo telovadnice v predelu notranjega atrija šole.

Vrednost del po pogodbi znaša 6.944.237 evrov z vključenim DDV-jem. Mestna občina Koper bo zagotovila finančna sredstva za izvedbo vseh gradbeno-obrtniških del do januarja 2024, vložena sredstva pa bo naknadno v celoti povrnilo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Občina bo s prenovo stavbe Collegio dei Nobili naslovila prostorsko problematiko šol za potrebe italijanske narodne skupnosti v Mestni občini Koper in Občini Ankaran, obenem pa poskrbela za ohranjanje pomembnega spomenika kulturne dediščine.

Foto: MOK