DomovNaši krajiMartinje na vasi

Martinje na vasi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Dnevi martinovanja so za nami. Najbrž bi težko našli koga, ki se ne bi vsaj enkrat udeležil martinovanja v Vinakoprovem šotoru. Verjamemo pa, da marsikdo ne pozna vaških običajev, ki se dogajajo ob praznovanju goda sv. Martina. Ekipa eKopra se je na ta dan odpravila v Zazid, kjer je vaški zavetnik prav sveti Martin.

V Zazidu stoji cerkev, posvečena svetemu Martinu, zato ima martinovanje za krajane Zazida poseben pomen.

Vino je že tisočletja sestavni del kulture bivanja. Da je vino več kot le pijača, ki prežene žejo, priča bogata zgodovina. Prve omembe te pijače neizpodbitno kažejo, da je rujna kapljica že od nekdaj spremljevalka različnih priložnosti v človekovem vsakdanu. To potrjuje tudi navada, da se na vaseh ljudje ob prazniku vina zberejo in gredo od hiše do hiše, kjer gospodarji in gospodinje ponujajo novo vino in odlične dobrote iz domače peči. Nič drugače ni bilo v Zazidu, kjer so se krajani zbrali pred zadružnim domom. Pozdravili so jih godci, ki so jih nato vso pot spremljali in pri vsaki hiši zaigrali nekaj pesmi.

Okušanje zakladov istrske trte

Vsekakor je to običaj, ki ga morate doživeti, saj je namenjen druženju, povezovanju in zabavi. Gradijo se lepi medsosedski odnosi, pa ne le tisti z bližnjim sosedom, dogodka se udeležijo tudi vaščani sosednjih vasi. Meja med ljudmi ni!  

20161112_152331
Martinovanje ima za krajane Zazida poseben pomen. Foto: ekoper.si

Tradicija takega načina martinovanja je že dolga in ljudje jo radi ohranjajo. Običaj je postal tudi del naše kulturne dediščine. *