DomovNaši krajiPodpis pogodbe s prostovoljnimi gasilskimi organizacijami

Podpis pogodbe s prostovoljnimi gasilskimi organizacijami

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes z desetimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in Obalno gasilsko zvezo Koper podpisal pogodbe za financiranje gasilske javne službe v letu 2019. Letos bo tako Mestna občina Koper prostovoljnim gasilskim organizacijam namenila 150.000 evrov sredstev za redno dejavnost in še skoraj 354.000 evrov za investicije.

Na Mestni občini Koper so prostovoljne gasilske organizacije danes podpisale pogodbe za financiranje gasilske javne službe v letu 2019. »Hvala, ker ste,« je zbrane nagovoril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. »Zavedamo se, kako pomembno in plemenito poslanstvo opravljate, zato si brez vas težko predstavljamo neko skupnost. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnje dobro sodelovali.« Vodja službe za zaščito in reševanje Igor Rakar je ob tem dodal, da so sredstva letos še nekoliko višja kot lani, cilj pa je, da bi v prihodnje prostovoljnim gasilskim organizacijam namenili sredstva v višini 160.000 evrov, kolikor so prejemali pred finančno krizo.

Kot je povedal predsednik Obalne gasilske zveze Koper Miran Gregorič, jih veseli, da je tudi župan seznanjen s tem, da so bili časi, ko se je gasilstvu namenjalo več sredstev. »Naša društva prejemajo manj sredstev kot društva v sosednjih občinah, nam je pa občina vedno priskočila na pomoč pri sofinanciranju nakupa vozil. Gasilstvo ni hobi, je način življenja, zato si želimo, da bi se takšno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.«

Obalna gasilska zveza Koper bo za redno dejavnost letos prejela 36.000 evrov sredstev, prostovoljna gasilska društva s prvo kategorijo 9.120 evrov, prostovoljna gasilska društva z drugo kategorijo pa 13.680 evrov.

Mestna občina Koper bo poleg tega letos namenila 354.000 evrov za investicije, in sicer 30.000 evrov za nakup gasilske zaščitne in reševalne opreme, 120.000 evrov za gasilska vozila in še skoraj 94.000 evrov za gasilske domove. PGD Babiči, PGD Dol in PGD Gradin bodo tako letos prejeli vsak po eno gasilsko vozilo za prevoz gasilskega moštva GVM-1, v Rakitovcu je občina uredila dostopne poti in okolico gasilskega doma, v Hrvatinih je letos v načrtu izgradnja prizidka gasilskega doma, v Babičih pa je v pripravi investicijska dokumentacija DIIP za novi gasilski dom.