DomovKulturaMotoristična sezona se bliža koncu

Motoristična sezona se bliža koncu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sončnim dnevom so počasi štete ure, prihaja čudovit jesenski čas, ko se bo narava odela v pisane barve, motoristi pa bodo svoje jeklene konjičke zamenjali za avtomobile. Le nekaj najbolj pogumnih bo zagotovo ostalo v sedlu.

Za motoristi je pestra sezona, polna zanimivih dogodkov. Javnosti najbolj znani so gotovo moto zbori, na katerih se zberejo motoristi in motoristke vseh starosti. Ne moremo pa niti mimo vseslovenskega žegna motoristov, ki vsako leto v Mirni Peči otvori motociklistično sezono, udeleži pa se ga več tisoč motoristov.

Žal smo na naših cestah letos zabeležili veliko nepotrebnih prometnih nesreč, ki so se končale s smrtjo. Po podatkih zavoda Varna pot so letos slovenske ceste terjale že 97 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 85 smrtnih žrtev. Med žrtvami je bilo tudi veliko motoristov.

talne-oznake-za-motoriste

Ukrepi za varnost motoristov

Za zagotavljanje boljše prometne infrastrukture in signalizacije ter posledično izboljšane prometne varnosti je Direkcija RS za infrastrukturo izvedla pilotni projekt – postavitev posebnih talnih označb. Posebne talne označbe so na novo postavljene na državni cesti R3-643, odsek 1436 Podpeč–Rakitna, namenjene pa so izboljšanju prometne varnosti motoristov in vseh ostalih udeležencev v prometu. Postavljene so bile na podlagi pozitivnih izkušenj iz tujine.

Voznike motornih koles v levih krivinah (v smeri vožnje) usmerjajo stran od sredinske črte in hkrati umirjajo hitrost vožnje ter tako zmanjšujejo možnost trka motorista z drugim udeležencem v prometu, poroča Javna agencija RS za varnost prometa.

Vsem motoristom, ki se odpravljate na cesto, želimo varno vožnjo. *