DomovNaši krajiNovo šolsko leto prinaša nove vsebine tudi v Obalni dijaški sekciji

Novo šolsko leto prinaša nove vsebine tudi v Obalni dijaški sekciji

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Z letošnjim šolskim letom je dijaške klopi v Mestni občini Koper zasedlo kar 512 novih dijakov. Vseh dijakov, ki se šolajo v Kopru, je okrog 1750.

Koprska občina omogoča srednješolsko izobraževanje v štirih srednjih šolah, največji vpis ima Srednja tehniška šola Koper, ki letos praznuje 60. obletnico, sledijo ji Gimnazija Koper, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper in Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper.

F242GIMNAZIJCI06Z

S predsednikom Obalne dijaške sekcije, Gregorjem Guličem, smo se pogovarjali o vpisu v koprske srednje šole, problemih, ki pestijo dijake, ter o aktivnostih, ki jih v tem šolskem letu pripravlja dijaška sekcija.

»Opazen je povečan vpis v poklicne šole, predvsem na ekonomske programe, rahel upad pa se pozna pri gimnazijskem programu, za kar je kriv zastarel zakon, ki gimnazijam ne dopušča razvoja. V Obalni dijaški sekciji se zavzemamo, da se zakon posodobi in se prilagodi času ter potrebam dijakov. Do takrat pa bomo sodelovali z gimnazijami z dodatnim programom, ki ga pripravljamo. Ta bo namenjen večji participaciji dijakov v času pouka in nadgrajen z dejavnostmi in s projekti na šolah,« je povedal Gregor Gulič.

Projekti in vsebine: »Dijak dijaku«

Obalna dijaška sekcija letos organizira dijaško ligo univerzitetnega športa, ki bo potekala skozi vse šolsko leto. Na področju sociale in izobraževanja pripravljajo različne vsebine, ki se bodo izvajale v tem šolskem letu, in sicer razprave, dijaške tribune ter aktivnosti na prostem v obliki aktivizma na temo kakovostnega življenja dijakov na Obali. Izveden bo tudi projekt, ki bo posvečen zabavnemu preživljanja prostega časa.

1_343695249a46d58339c536bc2cdd3c8d (1)

ODS se zavzema za dijaške pravice

Po besedah predsednika Obalne dijaške skupnosti je najmanj kršitev dijakovih pravic zaznati ravno na Obali. Kljub temu pa pravi, da kršitve so in jih nikakor ne gre zanemariti.

unnamed

“Vse pogostejši problem dijakov je, da šole nimajo posluha za njihove dobronamerne interese, kot so šport, participacija v dijaški skupnosti in razna tekmovanja na področju preverjanja znanja. Te interese bomo v Obalni dijaški sekciji vedno zagovarjali, če so le v dijakovo dobro. S tekočim šolskim letom načrtujemo vzpostavitev varuha dijakovih pravic, ki bo reševal problematiko dijakov na različnih področjih,” je za ekoper.si še povedal Gregor Gulič. *