DomovNaši krajiNa 15. Slovesni akademiji UP podelili 17 priznanj

Na 15. Slovesni akademiji UP podelili 17 priznanj

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na četrtkovi 15. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem, ki je potekala v protokolarni dvorani Sv. Frančiška Asiškega, je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 17 priznanj in nagrad profesorjem, študentom in zaposlenim na Univerzi na Primorskem in njenih članicah.

Rektor je tako podelil naziva častni doktor, zlato plaketo, častno listino, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost ter priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente. Letos prvič so bili za dosežke in uspešno delo v preteklem letu nagrajeni tudi strokovni sodelavci.

Foto: UP / Alen Ježovnik

Najvišji naziv je letos pripadel dvema novima častnima doktoricama: izjemni znanstvenici s področja matematike redni profesorici dr. Cheryl E. Praeger in slikarki Metki Krašovec. Praegerjeva že od leta 2003 sodeluje z Univerzo na Primorskem. Pretežni del svoje znanstvene kariere je delovala na The University of Western Australia. Metka Krašovec pa je priznanje prejela za izjemne dosežke na področju umetnosti in za celotni opus, ki predstavlja vrhunski prispevek k razvoju slikarstva v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Ob podelitvi častnega priznanja je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju z gospodom Andrejem Medvedom, Galerijo Meduza in kustosom Arnetom Brejcem iz Galerije Equrna organizirala razstavo njenih del iz zasebne zbirke, ki si jih lahko ogledate do 23. marca v koprski Galeriji Meduza.

Petnajste osrednje slovesnosti Univerze na Primorskem so se udeležili ugledni gostje, med njimi državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Tomaž Boh in podsekretarka Mihaela Novak Kolenko, generalni konzul Italije v Kopru Giuseppe D’Agosto, slavnostni govornik gospod Andrej Medved, škof monsinjor dr. Jurij Bizjak, pravoslavni dostojanstvenik protojerej stavrofor Tomo Ćirkovič, župan mestne občine Koper Boris Popovič, župan občine Izola mag. Igor Kolenc, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, prorektorji prof. dr. Gvido Bratina z Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Sanja Bijakšić z Univerze v Mostarju in prof. dr. sc. Nevenka Tatković z Univerze v Pulju, častni doktorji in častni senatorji Univerze na Primorskem, dekani in direktorji članic in pridružene članice Univerze na Primorskem, senatorji, člani Upravnega odbora in Sveta zaupnikov Univerze na Primorskem, študenti in zaposleni na Univerzi na Primorskem, predstavniki medijev in drugi.

 

Prisotne je najprej pozdravil in nagovoril gostitelj dogodka, rektor prof. dr. Dragan Marušič. V svojem nagovoru je izpostavil očiten napredek znanosti s povečevanjem števila in kakovosti publikacij, ki nosijo avtorstvo Univerze na Primorskem, ter izobraževanja, ob tem pa dodal še pomen notranje organiziranosti, študentske skupnosti in okolja, ki skupaj tvorijo pet domen delovanja univerze.

Slavnostni govorec Andrej Medved, filozof, umetnostni zgodovinar in kritik, pesnik in prevajalec, dolgoletni – danes upokojeni – kustos in umetniški vodja Obalnih galerij, je spregovoril o umetnosti, o današnjem slikarstvu in o medijski umetnosti, pri čemer je izpostavil vodilne v slovenskem slikarstvu danes: Emerika Bernarda, Živka Marušiča, Metko Krašovec, Marka Jakšeta, med mlajšimi pa Suzano Brborović, Niko Zupančič, Marušo Šuštar in Iro Marušič.

Predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem Gregor Gulič je prav tako na slovesnosti pozdravil nagrajence in jim zaželel uspešno delovanje še naprej.

Več informacij pa najdete TUKAJ!