DomovNaši krajiNa jutrišnjem sprehodu prisluhnite zgodbi Semedele

Na jutrišnjem sprehodu prisluhnite zgodbi Semedele

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S prvim urbanim sprehodom po Semedeli, katerega osnovni namen je skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti s perspektive pešca, se aktivni krajani, predstavniki krajevne skupnosti in Civilno gibanje Skupaj pridružujejo globalni akciji Jane’s Walk.

Gre za približno poldrugo uro trajajoče vodene sprehode po mestnih četrtih po vsem svetu, poimenovane Jane’s Walk, ki potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Njihov osnovni namen je ozaveščanje o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in vlogi pešca pri urejanju prostora ter spodbujanje medsebojnega povezovanja med sosedi in sokrajani. Srečanja hkrati odpirajo možnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

V Sloveniji organizacijo sprehodov podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. Od leta 2011 so tako pod njegovim okriljem organizirali 152 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 3200 sprehajalcev. Letos bo teh približno 20, med drugim bodo sprehod organizirali tudi v Kopru, in sicer jutri, 7. maja, ob 17. uri.

Organizacijo so v svoje roke vzeli aktivni krajani, krajevna skupnost Semedela in Civilno gibanje Skupaj, k sodelovanju pa povabili tudi strokovnjakinjo za arhitekturno dediščino dr. Nežo Čebron Lipovec in aktivno Semedelčanko Boženo Ambrozius, ki bosta udeležence vodili po ulicah Semedele, ki je po 2. svetovni vojni zrasla na nekdanjih njivah in vinogradih kot moderni novi del Kopra. Na sprehodu bo mogoče opazovati različne stavbne tipe in zunanje ureditve, ki pričajo o razvoju tega dela mesta, ob tem pa bodo sodelujoči delili tudi svoje spomine in skozi razpravo odkrivali, kako Semedela živi danes. Pot se bo ob 17. uri začela na parkirišču nasproti semedelske cerkve in se nadaljevala na Novo ulico, Erjavčevo, Stritarjevo, Srebrničevo, Jurčičevo in Veluškovo ulico ter sklenila na sedežu krajevne skupnosti na mandraču.

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest. Jacobsova je ostro kritizirala modernistično urbanistično planiranje petdesetih, saj je verjela, da je to odgovorno za zaton mnogih mest in sosesk širom Amerike.

Foto: Darja Vuga