DomovNaši krajiNa koprski mestni plaži bo tudi letos plapolala modra zastava

Na koprski mestni plaži bo tudi letos plapolala modra zastava

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprsko mestno kopališče bo že osmo leto krasila modra zastava. Marjetica Koper in Mestna občina Koper sta danes ob odprtju mednarodne razstave navtike Internautice v Portorožu, prejeli modro zastavo za naravno kopališče »Mokra mačka«, mednarodno priznani okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin, ki je namenjena povečanju okoljske ozaveščenosti na kopališču. Mestno kopališče se je tako pridružilo še 15 drugim prejemnikom modre zastave v Sloveniji.

Modra zastava je simbol čistega morja, vzdrževanosti in urejenosti okolja. Plaže, na katerih plapola modra zastava, so simbol čistega morja in okolja, urejene infrastrukture in bogate ponudbe. Modra zastava, ki bo v letošnji kopalni sezoni izobešena na koprskem mestnem kopališču, bo tako za vse kopalce in druge obiskovalce zagotovilo za varen obisk plaže.

Priznanje je prevzel Marko Štrkalj, vodja mestnega kopališča. Foto: Marjetica Koper

Priznanje je tako za Marjetico Koper kot Mestno občino Koper potrditev trajnostno naravnane politike upravljanja koprskega mestnega kopališča, ki se kaže pri zagotavljanju najvišje kakovosti kopalnih voda, varnosti za kopalce in druge uporabnike plaže ter zagotavljanju širše okoljske kakovosti na celotnem območju kopališča.

Program Modra zastava vsako leto izvaja in preverja Fundacija za okoljsko vzgojo v več kot 35 državah Evrope in ostalega sveta. Evropska fundacija je leta 1987 začela podeljevati modro zastavo plažam, ki dosegajo visoke zahteve. Da bi naravna kopališča oziroma marine pridobile modro zastavo, morajo zadovoljiti številnim strogim kriterijem. Upravljalci kopališč in marin z modro zastavo morajo izpolnjevati več kriterijev, ki so razdeljeni v naslednje skupine: kakovost kopalne vode, varnost in storitve, okoljska vzgoja ter informiranje in okolju prijazno poslovanje. Modro zastavo prejmejo le za eno leto, zato se morajo naslednje leto zopet potruditi, da zadostijo vsem kriterijem.