DomovNaši krajiPestro dogajanje ob koncu tedna

Pestro dogajanje ob koncu tedna

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vikend, ki je pred nami, bosta v mestu popestrila predvsem Pristaniški dan in Dan zdravja ter “Street Energy Week”, Marezige pa bodo gostile 46. Praznik refoška in slovenske Istre.

Marezige bodo od petka do nedelje v znamenju tradicionalnega 46. praznika Refoška in slovenske Istre. Uradno odprtje praznika, katerega se bo udeležila tudi vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, bo jutri, v petek, 18. maja, ob 18. uri. Praznik bodo tudi letos popestrila odlična istrska vina in izbor domačih kulinaričnih dobrot, v soboto bo praznik obogatilo tudi tradicionalno srečanje harmonikašev, kuharske delavnice z masterchefi in športno dogajanje, medtem ko bo nedelja tudi letos minila predvsem v znamenju razglasitve šampiona refoška, tradicionalne povorke vozov in srečanja pihalnih orkestrov.

Ob koncu tedna pa bo živahno tudi v mestu – v petek in soboto bodo ulice mestnega jedra zasedli ljubiteljski umetniki, ki bodo ustvarjali v okviru 8. slikarskega ex-tempore v organizaciji Mestne občine Koper, v okviru Dneva zdravja in tradicionalnega Street energy Week-a bodo v soboto vzdolž Pristaniške ulice, v Taverni in na Trgu pri upravi za pomorstvo številne športne aktivnosti, omizja in predavanja na temo zdravega načina življenja in aktivnega načina preživljanja prostega časa.

Svoja vrata pa bo v soboto za obiskovalce odprla tudi Luka Koper, ki med 9. in 17. uro prireja tradicionalni Pristaniški dan. Tako bodo organizirani brezplačni vodeni ogledi pristanišča z avtobusi, vlakcem, s turistično ladjico, kolesi ali v obliki pohoda ter bogat spremljevalni program.

Sicer pa bo v soboto zvečer ob svetovnem dnevu Kronične vnetne črevesne bolezni v soju vijolične svetlobe zasvetil zvonik koprske stolne cerkve Marijinega vnebovzetja.

V nedeljo, 20. maja, se končuje Teden ljubiteljske kulture in ob tej priložnosti bodo od petka , 18. maja, do nedelje, 20. maja,  v Hiši od Bardinca v Loparju izvajali vodene oglede ob “Prazniku refoška in slovenske Istre”.

Ta konec tedna bo tudi športno obarvan

Že jutri, 18. maja, bomo tako pri nas gostili pomembna imena svetovne športno plezalne scene, kot so eden najboljših balvanskih plezalcev na svetu Jernej Kruder in vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Janja Garnbret. Koprski Plus Climbing Center je namreč tudi letos prizorišče kvalifikacij za mednarodno tekmovanje v športnem plezanju Triglav The Rock Ljubljana, na katerem se bodo v soboto, 19. maja, pomerili najboljši finalisti.

V soboto, 19., in nedeljo, 20. maja, bo pestro tudi v športni dvorani OŠ Koper, ki bo gostila Evropsko prvenstvo v Judo Katah 2018, ki ga prireja Judo klub 15. maj Marezige.