DomovNaši krajiNa občinskih prireditvah brez plastičnega pribora

Na občinskih prireditvah brez plastičnega pribora

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letos je začela veljati zakonodaja, ki določa zmanjšanje vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje ter vsebuje določila, prek katerih naj bi do leta 2025 ločeno zbrali vsaj 77 odstotkov zbranih odpadnih plastenk. Z lepšim in toplejšim vremenom se bliža tudi čas prireditev na prostem, zato je ta tematika še kako aktualna.

Vlada Republike Slovenije in Skupnost občin Slovenije sta sredi leta 2020 sklenili Dogovor o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah, h kateremu je poleg drugih istrskih občin pristopila tudi Mestna občina Koper. S tem se je zavezala, da pri organiziranju svojih aktivnosti na prireditvah ne bo nudila plastičnega pribora. Torej, da bo kot alternativo nudila pribor iz drugih, bolj naravnih materialov.

Ker so izzivi varovanja okolja tesno povezani tudi z odgovornejšo rabo virov in sledenjem načelom krožnega gospodarstva, je tako koprska občina naredila korak naprej tudi na področju problematike prekomerne rabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in s tem povezane naraščajoče količine odpadkov.

Z doslednim ravnanjem tudi pri tako majhnem ukrepu, kot je pogostitev gostov z vodo iz pipe, postreženo iz vrča in kozarcev, ki niso iz plastike za enkratno uporabo, se kaže skrb za okolje in podnebna ozaveščenost. Hkrati pa se z omejevanjem uporabe plastike za enkratno uporabo odpira priložnost za razvoj novih materialov na osnovi obnovljivih in naravnih virov ter razvoj okolju prijaznih izdelkov.

Ob tem je vsak izmed nas povabljen k razmisleku, kako spremeniti svoje vsakdanje navade, da bi zmanjšali težko breme onesnaževanja s plastiko za okolje in svoje lastno zdravje.

Foto: Jakob Bužan, Pexels