DomovNaši krajiNagradili so najboljše podjetniške ideje letošnje Podjetne Primorske

Nagradili so najboljše podjetniške ideje letošnje Podjetne Primorske

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S podelitvijo nagrad se je v četrtek, 22. novembra, v Kopru sklenil 12. natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske Podjetna Primorska, ki ga v sodelovanju s partnerji organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Na zmagovalne stopničke v kategoriji Start-up Accelerator Navigator, ki je namenjeni izkušenim posameznikom in ekipam, sta stopila Stefano Destefano in Mateja Miško s fotovoltaičnimi strešniki. V kategoriji Start-up Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj je slavila vsestranska umetnica Tina Kraljič z unikatnimi umetninami Rivalmit.

Foto: Stefano Destefano in Andrej Miško. Nagrado je podelil Tomaž Lešnik iz podjetna Dinit d.o.o.

V kategoriji Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena najboljšim podjetniškim idejam študentov Univerze na Primorskem, so podelili tri nagrade. Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Nika Tomažič in Monika Kršić z biorazgradljivim lončkom iz tropin Cupgrape. Na drugo mesto se je uvrstil Goran Tubić z aplikacijo Domači zabojček, na tretje pa je pripadlo blogerki Jeri Lenardič, ki je predstavila Jerino slaščičkarno.

V letošnji finale natečaja Podjetna Primorska se je uvrstilo 17 najboljših in najbolj inovativnih poslovnih idej.

Letos so prvič podelili tudi nagrado TOP Pitch (najboljša predstavitev podjetniške ideje pred investitorji). Nagrade so se razveselili mladi vinarji Andrej Krmac, Matej Kralj in Domen Jogan, ki so predstavili ICP Istrski center penin.

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske je omenjen natečaj organiziral že 12. leto zapored z namenom spodbujanja podjetniške miselnosti in ustanavljanja novih tržno naravnanih podjetij ter spodbujanja pretoka znanja iz Univerze v gospodarstvo.

Do sredine meseca maja se je na natečaj prijavilo preko 30 podjetniških skupin in posameznikov, a le 17 je uspel preboj v veliki finale. Izbranim je Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske nudil možnosti za razvoj in izvedbo inovativnih podjetniških storitev in produktov. Z mentorskih programom, kjer so izpopolnjevali svojo poslovno idejo s pomočjo različnih strokovnjakov in številnimi delavnica, ki so jih organizirali, so finalisti osvojili znanja, ki jim bodo pomagala pri lažjem prodoru na trg.

Sklepna prireditve v dvorani sv. Frančiška Asiškega se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Peter Bolčič, med gosti pa je bilo kar nekaj vidnejših predstavnikov iz gospodarstva, med njimi tudi Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Direktor UIP-a Dorijan Maršič je ob tem dejal: »Univerzitetni inkubator Primorske je pomemben in aktiven sestavni del subjektov inovativnega okolja Slovenije. Odraz tega je tudi natečaj Podjetna Primorska kjer združujemo izkušnje in znanje z obstoječim in nastajajočim inovativnim in podjetniškim ekosistemom. Partnerstva s slovensko mrežo inovativnega ekosistema, univerzami in drugimi visokošolskimi ustanovami, tehnološkimi parki in pospeševalniki, doma in v tujini, omogočajo našim podjetniških skupina nadaljnji razvoj produktov in storite.«

 

Prireditve se je poleg tega udeležil tudi koprski podžupan Peter Bolčič in vidnejši predstavniki iz gospodarstva, med njimi tudi Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je pohvalila predstavljene podjetniške idej. “Veseli me, da se ustvarja baza takih podjetij, ki ustvarjajo produkte prihodnosti.«

Delo Univerzitetnega inkubatorja Primorske še zdaleč ni zaključeno. Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je v sodelovanju z nacionalnim koordinatorjem za Slovenijo, UIP Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov “INNOAGRO 2018” v okviru natečaja “2018 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva. Vse zainteresirane vabijo k sodelovanju.