DomovNaši krajiNASTANITEV BEGUNCEV: Peticija Škofij naslednji teden v državnem zboru

NASTANITEV BEGUNCEV: Peticija Škofij naslednji teden v državnem zboru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Naslednjo sredo, 17. maja, bo ob 18. uri potekala nujna seja Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora RS, ki bo obravnavala peticijo Civilne iniciative Škofije (CI) proti nastanitvi oseb z mednarodno zaščito v poslovno-gostinski objekt na Škofijah.

Naj spomnimo, da so se krajani zbrali v CI zaradi napovedi ministrstva za notranje zadeve, ki je marca letos nenadno sklenilo, da bo skupino oseb s priznano mednarodno zaščito nastanilo v središču Škofij.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič se je po odločitvi ministrstva nemudoma sestal najprej s sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem in nato še s krajani. Foto: Vojko Rotar

Urgentno ukrepanje koprskega župana Borisa Popoviča

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič se je po odločitvi ministrstva o namestitvi beguncev na Škofijah nemudoma sestal najprej s sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem in nato tudi s krajani. Izrazil je pripravljenost sprejeti te ljudi in jim ponuditi vse možnosti za integracijo, vendar je bil odločen, da jih je potrebno namestiti razpršeno, torej na različnih lokacijah v Mestni občini Koper, kar naj bi bilo edino jamstvo, da se bodo begunci pravilno vključili v novo življenjsko okolje.

Problematiko nastanitve beguncev je obravnaval tudi občinski svet Mestne občine Koper, ki je na izredni seji oblikoval posebno skupino za spremljanje nastanitve teh ljudi v Mestni občini Koper.

Bo ministrstvo uslišalo zahteve MOK? Foto: Vojko Rotar

Ministrstvo pripravlja predlog. Bodo zahteve MOK uslišane?

Aktivnosti so še vedno v teku, notranje ministrstvo pa je v zadnji korespondenci z občino konec aprila sporočilo, da je v pripravi predlog, s katerim bodo poskušali zajeti vse predloge in zahteve MOK.

Na seji komisije za peticije in človekove pravice, ki je sklicana za prihodnjo sredo, bodo sodelovali predstavniki CI, Mestne občine Koper ter Krajevne skupnosti Škofije. Verjamemo, da bo tudi pristojno ministrstvo dalo konkretnejše odgovore na odprta vprašanja nastanitve beguncev v naši občini. *