DomovKulturaZBOROVSKA GLASBA: S polnimi jadri – tudi preko meja

ZBOROVSKA GLASBA: S polnimi jadri – tudi preko meja

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če so pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Obalca iz Kopra prvih 15 let delovanja lansko leto zaokrožili s sloganom S polnimi jadri naprej, potem jih gre pohvaliti, da so v sezoni, ki se izteka, uspeli realizirati zastavljene projekte in s polnimi jadri pluli predvsem preko naših meja. Zbor se bo zvesti domači publiki ponovno predstavil na celovečernem letnem koncertu v soboto, 13. maja 2017, ob 20. uri v protokolarno-prireditveni dvorani svetega Frančiška v Kopru. Koncert, na katerem bo kot gost nastopil tudi ansambel flavtistk FlavtIstra, nosi naslov Majsko nebo.

Mešani pevski zbor Obalca je bil ustanovljen januarja 2001 na pobudo številnih ljubiteljev vokalne glasbe, željnih ubranega petja in sproščenega druženja. Prvi člani zbora so bili pevke in pevci z bogatimi pevskimi izkušnjami v Mešanem pevskem zboru Obala Koper, kjer so aktivno prispevali k mnogim odličnim uvrstitvam na tekmovanjih doma in v tujini. Kasneje so se jim pridružili še drugi pevci, ki so prej prepevali v različnih zasedbah.

Foto: arhiv Obalca

Naslednji teden na tekmovanje v Karlovec

Od ustanovitve dalje zbor redno nastopa na prireditvah in dogodkih v domačem okolju ter sodeluje na zborovski reviji Primorska poje. V lanski in še toliko bolj v iztekajoči se sezoni je bilo delovanje zbora osredotočeno na nastope in gostovanja v tujini. Tako je zbor maja lani nastopil na mednarodnem dobrodelnem koncertu v Padovi, svoje številne dosedanje dosežke pa je obogatil z zlato plaketo iz mednarodnega zborovskega tekmovanja v Tuhlju na Hrvaškem. Poseben pečat so s svojim nastopom pustili na Dunaju, kjer so se decembra lani predstavil slovenski publiki, živeči v avstrijski prestolnici.

Na regionalnih tekmovanjih v Postojni je Mešani pevski zbor Obalca osvojil eno zlato (2006) in tri srebrne plakete (2002, 2004 in 2013). V letih 2007, 2008, 2012 in 2014 se je zbor udeležil Sozvočenj in leta 2007 kot najboljši zbor primorske regije nastopil na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Leta 2008 je na koncertu primorske regije Sozvočenj prejel priznanje za najboljši program. Leta 2008 se je Obalca preizkusila na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu na Češkem, kjer je osvojila srebrno plaketo, lani maja v Tuhlju na Hrvaškem pa zlato plaketo.

Obalca želi s svojim delovanjem uresničevati vizijo kvalitetnega zbora, zato že od začetka sodeluje na različnih tekmovanjih. Tokrat se odpravljajo na mednarodno zborovsko tekmovanje Aurora Cantat v Karlovec, ki bo potekalo 20. maja. Po besedah organizatorja tekmovanja je letos konkurenca še posebej močna, prijavljenih je namreč 39 zborov, skupno pa se bo na tekmovanju zvrstilo kar 48 nastopov, saj nekateri zbori (tudi Obalca) nastopajo v več kategorijah. Obalca bo tekmovala v kategorijah ljudska zborovska in umetna zborovska glasba.

Poleg kvalitetnega petja je v Obalci vidno prisotna tudi želja po druženju in organizaciji različnih nastopov, s katerimi bogatijo kulturno dogajanje v naši občini. Konec poletja, natančneje avgusta letos, Obalca organizira gostovanje češkega pevskega zbora Cantica Bohemica, ki se bo primorski publiki predstavil na dveh koncertih. Obalca pa bo oktobra letos odpotovala na Češko, kjer se bodo udeležili festivala Litoměřice.

Predstavitev zakladnice zamejstva

Jeseni se v organizaciji zbora obeta zanimiv projekt Zapojmo skupaj – pesem v srcih obudimo, ki ga zbor organizira v sodelovanju z duetom Ruzzier iz Trsta, pevskim zborom Jacobus Gallus iz Trsta in pevskim zborom F. B. Sedej iz Števerjana. Zbori in instrumentalisti bodo občinstvu predstavili bogato zakladnico del slovenskih skladateljev iz zamejstva.

Od septembra 2012 Obalco vodi Sonja Mezgec, mag. bakk. art. (Akademija za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu), ki je kot solistka in članica različnih komornih sestavov s harmoniko osvojila številne nagrade na regijski, državni in mednarodni ravni. Na področju zborovodstva je izkušnje pridobivala s projektnim vodenjem MoPZ Slavnik, z vodenjem Portoroškega zbora, bila je korepetitorka MePZ ILZ, pela v MePZ Cantemus iz Kamnika, med študijem v Gradcu je pela v Studienkammerchoru pod vodstvom priznanega dirigenta Johannesa Prinza, več let je bila članica MePZ Obala Koper, kjer je poleg petja opravljala tudi delo korepetitorke.
*