DomovNaši krajiNeurje in nalivi prizadeli tudi Koper

Neurje in nalivi prizadeli tudi Koper

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Nedeljsko močno neurje in deževje sta na Obali pustila kar precejšnje razdejanje – najhuje je bilo v izolski občini, kjer je voda poplavila center Izole, večji del Livad in območje San Simona, ter v Strunjanu, nekaj intervencij pa so zabeležili tudi v Kopru.

Kot nam je povedal poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina, so prvo intervencijo zabeležili okrog 17.30, zadnjo pa ponoči, okrog 1. ure zjutraj. Skupno so jih do sedaj našteli 30, aktiviranih je bilo okrog 90 gasilcev. V večini primerov je šlo za črpanje vode, ki je zalila kletne prostore stanovanjskih objektov, nekaj posredovanj so zabeležili tudi na samih objektih ter električnih omaricah in trafopostajah, kjer je zaradi velikih količin padavin prišlo do iskrenja in požarov.

Poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina. Foto: ekoper.si

Kot poročajo iz vseh treh občin je močan naliv s točo z ogromno količino odpadlega vejevja, listja, lubja in zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov, ki tako niso uspeli sproti požirati tolikšne količine padavinske vode. Najhuje je bilo v Izoli, kjer je poplavilo območje Livad, staro mestno jedro in San Simon.  Poplavilo je Sončno nabrežje, promenado pred stavbo občinske uprave in nekatere ulice. Italijanski vrtec L’Aquilone in osnovna šola Dante Alighieri bosta zaradi poplave do nadaljnjega zaprta, poleg tega tudi nekatere igralnice v enoti Školjka vrtca Mavrica, in sicer vsaj dokler ne bodo uspeli za silo sanirati nastale škode, so pojasnili v izolski občinski upravi.  Deroča voda je močno prizadela tudi avtokamp Jadranka, kjer je bilo ponekod tudi do 40 centimetrov vode, tako da je prišla tudi v posamezne avtoprikolice. Poplavilo je tudi recepcijo in restavracijo kampa. Neurje je poškodovalo tudi strešno kritino, zato je voda puščala tudi s strehe. Podobno je bilo tudi v hotelu Haliaetum v San Simonu, kjer je poplavilo celotno kletno etažo, garderobe, pralnico, dvorane in bazen.

Danes po vsej verjetnosti tudi ne bodo imeli tople vode. V hotelu Marina je voda zajela recepcijo in pritlične prostore, namočilo je tudi nekatere sobe. V večernih urah je zagorelo še v izolskem Univerzitetnem kampusu Livade. Materialna škoda je precejšnja, objekt pa ni varen za uporabo, so za STA pojasnili na primorski univerzi.

Zemeljski plaz v Žusterni. Foto: MOK

Intervencije tudi v Kopru

Sicer ne tako hudo kot v Izoli, pa vendar, je včerajšnje neurje prizadelo tudi nekatera območja koprske občine. Pod vodo so tako bili ponekod v Žusterni, na Markovcu in v Semedeli. Narasli so hudourniki na Markovem hribu, od koder sta voda in blato tekla na Kvedrovo cesto in naprej proti Žusterni, voda je vdrla tudi v nekatere hiše. Intervencije so opravili tudi v nekaterih objektih na Vegovi ulici, ulici Vena Pilona, na Cestni na Markovec, na Kvedrovi ulici in Istrski cesti, kjer so morali postaviti tudi protipoplavne vreče. Močno deževje je povzročilo še več manjših zemeljskih zdrsov na območju plazu v Žusterni, kjer so padavinske vode zemljino z brežine nanesle tudi na obalno cesto Koper – Izola, voda pa je zalila tudi nekaj bližnjih stanovanjskih objektov.

O dogodku na plazu je bil obveščen geotehnik Marko Kočevar, Geotrias d.o.o., ki si bo v naslednjih dneh stanje na terenu tudi ogledal. Ravno tako bo podal predloge, glede nadaljnjih aktivnosti sanacije plazu.

Voda je poplavila tudi del makadamskega in asfaltiranega parkirišča za tržnico v Kopru, kot tudi odseke ceste v Bertokih, Čežarjih in Sv. Antonu, kjer je intervenirala Marjetica Koper.