Nov mednarodni uspeh Pihalnega orkestra Koper

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pihalni orkester Koper je na 19. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Zlata krilovka ob Gardskem jezeru v svoji kategoriji osvojil drugo mesto.

»Za nami je veliko mesecev trdega dela in veseli smo, da nam je uspel tak rezultat,« je po tekmovanju dejala flavtistka in tajnica orkestra Tadeja Kozlovič.

Koprski godbeniki so pod taktirko dirigenta Boruta Vatovca nastopili v prvi težavnostni kategoriji, do prvega mesta pa jim je zmanjkalo manj kot pol točke.

Mednarodna žirija je pohvalila zlasti  intonacijo mladih glasbenikov, celostno zvočno sliko orkestra in interpretacijo skladb.

Foto: POK

» Kljub temu da nismo vedeli, kaj naj pričakujemo, saj dvorane nismo mogli preizkusiti, smo se na odru počutili dobro. Dali smo vse od sebe in končni rezultat je vsekakor zaslužen,« je dodal klarinetist Klemen Flego.

Med 45 orkestri štirje slovenski

Tekmovanje Flicorno d’Oro je potekalo v šestih tekmovalnih kategorijah. Poleg koprskih godbenikov so nastopili še Pihalni orkester Mestne občine Kranj in Kraška pihalna godba Sežana, ki sta v drugi težavnostni kategoriji osvojila tretje oziroma peto mesto. V mladinski kategoriji pa je kot edini predstavnik nastopil Pihalni orkester glasbene šole Gornja Radgona. Na tekmovanju je nastopilo 45 pihalnih orkestrov iz vse Evrope. Ocenjevala jih je mednarodna strokovna žirija, sestavljena iz strokovnjakov za pihalno glasbo in orkester.

Foto: POK

V Sloveniji sicer deluje več kot 100 pihalnih godb, v katere je včlanjenih več kot 4000 glasbenikov. Udeležba na tekmovanjih doma in v tujini pa zagotovo vpliva na dvig kakovosti slovenskega godbeništva. *