DomovNaši krajiNovinarska konferenca pred tekmo svetovnega pokala v Kopru

Novinarska konferenca pred tekmo svetovnega pokala v Kopru

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Po 25 letih štafeto organizacije tekme najvišjega kova letos prevzema Koper, ki bo med 2. in 3. septembrom postojanka svetovnega pokala v športnem plezanju. V slovenski Istri se obeta dvodnevni športnoplezalni dogodek z bogatim spremljevalnim programom za staro in mlado, pravi festival športnega plezanja. Na včerajšnji novinarski konferenci pred tekmo so člani slovenske reprezentance v športnem plezanju predstavili svoja pričakovanja na letošnji tekmi. Na športnem tekmovanju bo sodelovalo 123 tekmovalcev iz 24 držav, med njimi tudi 17-članska slovenska reprezentanca z evropsko prvakinjo Janjo Garnbret.

Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju, ki jo Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), bo letos prvič Kopru na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan ni skrival navdušenja nad novo športno pridobitvijo, ki dopolnjuje široko ponudbo naravnih plezališč v občini in sovpada z občinskimi prizadevanji za nadaljnji razvoj športnega plezanja.

Uspešni plezalci so se te dni vrnili iz Münchna, kjer so na evropskem prvenstvu pobrali pet medalj. Janja Garnbret je postala evropska prvakinja v težavnosti, v balvanih in kombinaciji, Luka Potočar je evropski podprvak v težavnosti ter Mia Krampl je nova evropska podprvakinja v kombinaciji. Uspešni so bili tudi ostali slovenski plezalci in dejstvo je, da slovenska reprezentanca v športnem plezanju sodi v sam vrh tega športa. Na letošnjem športnem dogodku bo med 123 tekmovalci nastopila tudi močna 17-članska slovenska zasedba. Poleg Janje Garnbret bodo v Kopru tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar ter Rebeka Kamin. V moški konkurenci se bodo za medalje borili Luka Potočar, Domen Škofic, Milan Preskar, Martin Bergant, Matic Kotar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Gregor Vezonik.

»Na letošnjih tekmah  svetovnega pokala v težavnosti ima Janja čisto prevlado, veseli pa me, da tudi ostali kažejo odlične nastope, ki so jih nekateri okronali z medaljami na evropskem prvenstvu. Mislim, da so naši tekmovalci že večkrat dokazali, da sodijo v sam vrh športnega plezanja in verjamem, da bodo v Kopru to spet potrdili, saj jim bo domače občinstvo dalo še kakšen dodaten odstotek moči,« je tekmo napovedal selektor in trener reprezentance Gorazd Hren.

Najboljša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret prihaja v Koper s tremi zlatimi medaljami z evropskega prvenstva. A kljub neverjetnim uspehom ima še vedno zelo veliko zagona. »Na to tekmo grem z enakim ciljem kot na vse tekme do sedaj, grem po zmago. A se zavedam, da je pred domačim občinstvom težko tekmovati, saj mu želim pokazati najbolje, kar znam. Ne tekmo bom šla fokusirana, zbrana in bom uživala,« je dodala.

Srebrna medalja v kombinaciji  in četrto mesto v težavnosti na EP sta bili potrditev, da je forma Mie Krampl v težavnosti v dobrem stanju in tako pripravljena odhaja na domačo tekmo: »Ko sem prišla s tekme v Münchnu, sem bila psihično in fizično izčrpana in potrebovala sem nekaj dni, da sem se vrnila nazaj v trening rutino, a še vedno se mi zdi, da sem dobro pripravljena in upam, da mi bo to tudi uspelo pokazati. Veselim se podpore domačega občinstva, ki so moja dodatna spodbuda

Luka Potočar je lani v Kranju osvojil prvo medaljo v svetovnem pokalu, letos prihaja v Koper kot evropski podprvak v težavnosti. Kot je povedal na novinarski konferenci je forma točno tam, kjer mora biti in da ima po odličnih rezultatih s prvenstva visoke cilje. Vita Lukan, ki  letos še ni uspela pokazati vsega, kar bi si želela, si za tekmo v Kopru želi, da bi odplezala smer čim bolj tekoče in sproščeno. »S tekem v Kranju imam veliko lepih spominov, ki si  jih želim nadaljevati tudi na novem prizorišču

Sezona Lučke Rakovec letos ni potekala po načrtih, ampak njena motivacija je še vedno tam, kjer mora biti, zato upa, da ji bo na tej tekmi v Kopru pred domačim občinstvom uspelo sestaviti dober nastop.  Tekme v Kopru se zelo veseli tudi Domen Škofic, saj verjame, da bo zanj nova vrhunska izkušnja.

Brezplačne vstopnice

Kot so zaključili slovenski športniki, jim domače občinstvo in slovenska podpora zelo veliko pomenita. Da bodo na steni dobili dodatni zagon in še večjo dozo adrenalina, vas vabimo, da si tekmo v Kopru ogledate v čim večjem številu. Letošnja novost tekme so namreč brezplačne vstopnice, ki jih podarja PRVA, generalni sponzor reprezentance v športnem plezanju in generalni sponzor tekme v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Na spletni strani navrhu.prva.si z osebnimi podatki izpolnite spletni obrazec in brezplačna vstopnica za veličastni dogodek je vaša.

Če v promocijski akciji za brezplačne vstopnice ne bi želeli sodelovati, a si vseeno želite najboljše plezalce videti v živo, potem lahko vstopnico kupite na prodajnih mestih Eventima. Cena enotne vstopnice za celotno tekmovanje (petek in soboto) znaša 20 evrov. Cena vstopnice za člane Planinske zveze Slovenije in prebivalce Mestne občine Koper znaša 15 evrov.

Ogled finalne tekme bo na 2. programu neposredno prenašala TV Slovenija. Generalni sponzor SP Koper 2022 je Prva, veliki sponzor je Slovenska turistična organizacija, soorganizator dogodka je Mestna občina Koper.

Foto: MOK