DomovNaši krajiOB DNEVU DRŽAVNOSTI: V Šmarjah krajevni praznik

OB DNEVU DRŽAVNOSTI: V Šmarjah krajevni praznik

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob Dnevu državnosti bodo v nedeljo, 25. junija v Šmarjah obeležili dan krajevne skupnosti in 73. obletnico požiga vasi.

Tako bo ob prazniku krajevne skupnosti, ki se bo pričelo ob 18.30, nekaj besed navzočim namenil predsednik krajevne skupnosti Goran Malenič. O zgodovini, ki pravi, da so se v Julijski krajini del katere so tudi Šmarje, v zadnjih 100 letih zgodile številne spremembe meja in političnih režimov, bo spregovoril Rafael Bržan, borec Istrskega odreda.

Spominska plošča v Šmarjah. Foto: arhiv ekoper.si

Šmarje so bile nekoč požgane do tal, a današnja realnost priča o moči časa in volje

Četudi je bila ta regija od leta 1920 uradno del Italije, je slovensko in hrvaško prebivalstvo razvilo uporniška gibanja proti režimu in agitiralo za priključitev k »domovini« Jugoslaviji ali v nekaterih primerih za avtonomijo Julijske krajine. Med 2. svetovno vojno so nacistične in fašistične okupacijske sile na tem območju delno ali v celoti požgale več kot 200 vasi, med njimi tudi Šmarje. Tako bodo v nedeljo obeležili že 73. obletnico požiga Šmarij.

Program ob obeležitvi praznika bodo tako popestrili slavnostna govornica Cvetka Jagodič, predsednica Zveze društev upokojencev Mestne občine Koper, operni in koncertni baritonist Marko Kobal, Godba na pihala Marezige, MPZ Lopar, MePZ Alojz Kocjančič Puče-Koštabona in učenci Osnovne šole Šmarje.