DomovNaši krajiObalna cesta s prihodnjim tednom naposled v rokah ljudi

Obalna cesta s prihodnjim tednom naposled v rokah ljudi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

S prihodnjim tednom se bomo lahko po obalni cesti med Koprom in Izolo (med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda) peljali samo še s kolesom ali se sprehodili peš. Koprska in izolska občina sta namreč dosegli, da bo odsek z 20. marcem povsem zaprt za promet, obvoz za vsa vozila pa bo urejen po hitri cesti skozi predor Markovec.

Spremembo prometnega režima sta na današnji novinarski konferenci v Pretorski palači v Kopru uradno naznanila župan Mestne občine Koper Boris Popovič in župan Občine Izola Igor Kolenc, ki sta dogodek označila za pomemben mejnik in pozitivno spremembo, kar pa bo jasno pokazal šele čas.

Igor Kolenc župan Izole in Boris Popovič župan MOK. Foto: Vojko Rotar

»Prepričan sem, da bodo tudi vsi tisti skeptiki, ki danes v tem ne vidijo pozitivne zgodbe, spoznali, da je bila ta odločitev dejansko izredno pozitivna«, je povedal koprski župan Boris Popovič. 

Z novim prometnim režimom se bo spremenilo “vse in nič”

Z novim prometnim režimom se bo na tem delu spremenilo »vse in nič«. Župana sta namreč pojasnila, da bodo območje urejali postopoma in vsekakor tudi v skladu z željami tukajšnjih prebivalcev.

»Najprej bomo cesto zaprli za promet in uredili potrebno prometno signalizacijo ter zagotovili pogoje za vzpostavitev varne kolesarske steze in pešpoti. Do poletja načrtujemo nabavo pitnikov, tušev in javnih sanitarij, v načrtu je tudi ureditev javne razsvetljave. Prepričana sva, da bo ta del že v kratkem zaživel in da bo izredno priljubljen med ljudmi. Bo neke vrste dnevna soba Kopra in Izole,« je še pojasnil koprski župan Boris Popovič.

Kolenc je poudaril, da prizadevanja za ureditev tega območja segajo že v leto 1963, ko so bili pripravljeni prvi urbanistični načrti, ki so jim skozi leta sledile strokovne delavnice, posveti ipd. Vse podlage pa govorijo v prid sprostitvi prometa in trajnostno usmerjeni ureditvi tega strateško izredno pomembnega območja. 

Foto: MOK

Promet preusmerjen skozi predor Markovec

Popolna zapora ceste, ki sta jo občini predvideli v elaboratu prometne ureditve, bo začela veljati 20. marca ob 11. uri, kar pomeni, da bo od te ure dalje ves motorni promet preusmerjen na druge lokalne ceste oziroma skozi predor Markovec, izjema so le vozila lokalnih prebivalcev in lastnikov zemljišč, ki s tega odseka obalne ceste dostopajo do svojih nepremičnin (samo iz smeri Kopra). Prostor bo tako končno namenjen pešcem, kolesarjem in vsem ostalim uporabnikom, ki bodo ta del obale prepoznali kot nov prostor za rekreacijo, aktivno preživljanje prostega časa in nenazadnje druženje.

Oba župana bosta cesto simbolično zaprla in jo »vrnila« ljudem v ponedeljek, 20. marca, ob 16. uri na cestišču pri Rudi v Izoli.

Z zaprtjem ceste soglaša tudi Dars

Z zaprtjem obalne ceste soglaša tudi Dars, ki je prejšnji teden uradno dovolil ureditev obvoza po državni hitri cesti H6 Koper–Izola, ki poteka skozi predor Markovec, kjer bo prav tako vzpostavljen nov prometni režim. Kot to določa 16. člen Uredbe o cestninskih cestah in cestnini (Uradni list RS, št. 77/16) bo po 20. marcu med priključkom Semedela in priključkom Izola (skozi predor Markovec) mogoče voziti tudi brez vinjete, kar bo veljalo za vsa vozila. Izjema so le vozila, ki imajo tudi sicer prepovedano vožnjo po AC in HC. Ta bodo morala na relaciji Žusterna–Izola uporabiti druge lokalne ceste.

Foto: MOK

Potezo Darsa, ki je na odseku hitre ceste Koper–Izola omogočil vožnjo tudi vozilom, ki nimajo vinjete, sta pozdravila oba župana, ki sta poudarila, da si bosta kljub temu še naprej prizadevala, da bi država uvedla tudi posebno oziroma t. i. lokalno vinjeto.

»Še vedno vztrajamo, da so lokalne vinjete pomembne in potrebne. Ne samo za nas, ampak za vso državo. Radi bi namreč našli rešitev za vse tiste, ki danes nimajo vinjete in uporabljajo občinske ceste ter se vsakodnevno vozijo skozi naselja. In to rešitev vidimo v alternativnih vinjetah, ki so cenovno bolj dostopne je povedal Boris Popovič.

Foto: MOK

Javni potniški promet nemoteno

Nova prometna ureditev napoveduje tudi spremembe v javnem potniškem prometu na relaciji Koper–Izola–Piran, ki bo po novem preusmerjen na hitro cesto Koper–Izola skozi predor Markovec. Natančne spremembe bodo s strani koncesionarja družbe Arriva znane v kratkem, vsekakor pa ta pomeni krajšo in hitrejšo avtobusno povezavo med Koprom, Izolo in Piranom in torej tudi boljšo izkušnjo za same uporabnike. Izjema so potniki, ki so na avtobus vstopali in izstopali na postaji v Žusterni, saj se ta žal ukinja. Nova vstopna/izstopna postaja bo v Kopru na tržnici, do koder bodo lahko prišli z eno od linij mestnega avtobusa. *