DomovNaši krajiOBLJUBE SE IZPOLNJUJEJO: Župan Boris Popovič že ponudil prvi alternativni predlog za namestitev beguncev

OBLJUBE SE IZPOLNJUJEJO: Župan Boris Popovič že ponudil prvi alternativni predlog za namestitev beguncev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Da koprski župan Boris Popovič v pomembnih zadevah ukrepa zares zelo hitro, je ponovno dokazal danes. Reševanja problematike namestitve beguncev se je lotil takoj po včerajšnjem zboru krajanov Škofij in po dogovoru z ministrstvom, da občina pripravi alternativne predloge. Že danes je namreč ponudil rešitev za namestitev ene begunske družine.

Spomnimo, da je na včerajšnjem zboru krajanov v Škofijah večina prisotnih ponovno izrazila nasprotovanje integracijski hiši za begunce. Župan Mestne občine Koper Boris Popovič in državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic sta sklenila, da se bodo še naprej pogovarjali, tudi o konkretnih alternativnih predlogih, ki jih bo pripravila občina.

Krajane naj bi o rezultatih pogovorov seznanili čez deset dni, prvo rešitev pa je župan Boris Popovič ponudil že danes. Foto: Vojko Rotar

Župan Boris Popovič izpolnjuje obljube

Krajane naj bi o rezultatih pogovorov seznanili čez deset dni, prvo rešitev pa je župan Boris Popovič ponudil že danes, kar dokazuje njegovo učinkovitost in operativno sposobnost pri reševanju pomembnih vprašanj občine.

Predlagal je, da prvo begunsko družino namestijo v stanovanje na Škofijah, ki je primerno za bivanje 4 ali 5-članske družine. Stanovanje je last Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper, nahaja pa se v stanovanjskem bloku v samem centru Škofij.

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je podrobneje predstavila stanovanje na Škofijah, ki ga želi občina nameniti 4 do 5-članski družini. Gre pa za standardno dvosobno stanovanje. Foto: Vojko Rotar

Namestitve za begunce: Danes stekle prve aktivnosti

»Župan je obljubil, da bo Mestna občina Koper poiskala primerna stanovanja za družine, se pravi za teh 50 ljudi, ki naj bi prišli v Mestno občino Koper. Takoj ko bomo od ministrstva izvedeli, za koliko družin gre, bomo tudi vedeli, koliko stanovanj je potrebnih. Danes smo začeli s prvimi aktivnostmi v krajevni skupnosti Škofije,« nam je zaupala Sabina Mozetič, direktorica koprske občinske uprave.

Župan Boris Popovič je predlagal, da prvo begunsko družino namestijo v stanovanje na Škofijah, ki je primerno za bivanje 4 ali 5-članske družine. Stanovanje je last Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper, nahaja pa se v stanovanjskem bloku v samem centru Škofij.

Dotaknila se je tudi koncepta integracije beguncev v koprski občini: »Po našem mnenju bi bil koncept integracije na način, da bi poiskali primerne nepremičnine v različnih krajevnih skupnostih. Te lokacije bi kasneje predstavili posameznim krajevnim skupnostim in krajanom in nato v soglasju s krajani in ministrstvom te ljudi porazdelili po različnih lokacijah.«

Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič je podrobneje predstavila stanovanje na Škofijah, ki ga želi občina nameniti 4 do 5-članski družini. Gre pa za standardno dvosobno stanovanje.

Pogovarjali smo se tudi z ravnateljico Osnovne šole Škofije Vlasto Baraga, ki nam je povedala, da so se na njihovi šoli z integracijo beguncev srečali že takrat, ko so pomagali otrokom s Kosova. Foto: Vojko Rotar

V šoli so na begunske otroke pripravljeni

Pogovarjali smo se tudi z ravnateljico Osnovne šole Škofije Vlasto Baraga, ki nam je povedala, da so se na njihovi šoli z integracijo beguncev srečali že takrat, ko so pomagali otrokom s Kosova. Na šoli begunskim otrokom in priseljencem namenjajo dodatne ure slovenskega jezika, organizirano pomoč pa jim nudijo tudi drugi sodelavci šole ter zunanji strokovni sodelavci.

Pobudnica civilne iniciative Vlasta Vežnaver je ob koncu izrazila upanje, da bo ministrstvo sprejelo predlog občine ter da se bo problematika začela pospešeno reševati.

Več o alternativnem predlogu namestitve beguncev si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.