DomovNaši krajiObalni župani podprli namero Agrarie za nakup deleža družbe Adriafin

Obalni župani podprli namero Agrarie za nakup deleža družbe Adriafin

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Župani občin slovenske Istre so se včeraj uradno seznanili z namero Agrarie o nakupu 50-odstotnega lastniškega deleža podjetja Adriafin, ki skupaj z Luko Koper obvladuje 77,7 odstotkov družbe Vinakoper. Kot so zapisali v današnji izjavi za javnost, nakup podpirajo, saj bi na ta način Agraria, ki že ima v lasti 20,7 odstotkov podjetja Vinakoper, povečala svoj lastniški delež v podjetju in zagotovila, da eden najpomembnejših gospodarskih subjektov našega območja ostane v domačih rokah.

V skupnem sporočilu za javnost so zapisali, da je stabilna lastniška struktura temelj nemotenega, enakomernega in uravnoteženega razvoja podjetja, ki že 70 let pomembno prispeva k nadaljevanju tradicije vinogradništva in vinarstva na tem območju ter ohranjanju kulturno-geografske identitete slovenske Istre.

Vinakoper je s 570 hektarji vinogradov, ki se razprostirajo na sončnih vinogradniških legah od Debelega Rtiča pa vse tja do Sečovelj, naš največji vinogradnik in pridelovalec vin. Združuje in povezuje številne vinogradnike in vinogradniške družine tega območja, pod njegovim okriljem pa so se kalili in izobraževali tudi mnogi danes uveljavljeni in mednarodno prepoznavni vinarji. S svojim delovanjem je dodobra zaznamovalo razvoj vinogradništva in vinarstva na naših tleh, ob tem pa prispevalo tudi k razvoju vinorodnega okoliša slovenske Istre in dvigu vinske kulture,” so še pojasnili.

Ob tem so dodali, da je potrebno na Vinakoper pogledati tudi z drugega zornega kota, “skozi oči turizma, tradicije, pestre gastronomske ponudbe in doživetij, ki so nedeljivo povezana z vinom, vinarji, torej v veliki meri tudi z družbo Vinakoper. Zato jo je potrebno razumeti kot strateško turistično naložbo, ki ima pomembno vlogo promotorja slovenske Istre kot atraktivne turistične in kulinarične destinacije.” Vinakoper, z njim pa seveda tudi ves vinorodni okoliš slovenske Istre, se namreč s svojo pestro ponudbo, raznolikostjo, butičnostjo in visoko kakovostjo vinskih izdelkov postavlja na svetovni vinski zemljevid.

Vse zgoraj navedeno so po njihovem prepričanju dovolj tehtni razlogi za to, da kot predstavniki obalnih občin podprejo izraženo namero Agrarie Koper in tako dajo jasno vedeti, da jim ni vseeno, kdo bo krojil nadaljnjo usodo podjetja Vinakoper. “Želimo si namreč, da družba ostane v domačih rokah, predvsem pa v lasti tistih, ki bodo razumeli in cenili njeno vlogo v tem prostoru,” so še zaključili.