DomovNaši krajiObjavljena natečaja za Županovo vino in oljčno olje MOK za leto 2023

Objavljena natečaja za Županovo vino in oljčno olje MOK za leto 2023

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je objavila natečaja, s katerima lokalne vinarje in oljkarje vabi, da svoja vina oziroma oljčna olja prijavijo na izbor za Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2023. Občina bo nato od najvišje uvrščenih za protokolarne in promocijske namene odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja. Rok za oddajo prijav se izteče v petek, 13. januarja 2023, ob 12. uri.

Oddane vzorce vin oziroma oljčnih olj bosta ocenili posebni strokovni komisiji. Na podlagi rezultatov bodo vina prejela veliko zlato medaljo, zlato medaljo, srebrno ali bronasto medaljo, najbolje ocenjenima vinoma pa bo podeljen naziv Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2023. Letošnja novost je, da bosta naziv Županovo vino prejela tako malvazija kot refošk.

Pri oljčnih oljih bodo na podlagi ocenjevanja podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Najboljše ocenjeno bo prejelo naziv Županovo oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2023, drugo in tretjeuvrščeno pa naziv prvi oziroma drugi spremljevalec.

Občina bo od zmagovalcev, tako kot vsako leto, v protokolarne in promocijske namene odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja. Letos bo občina oljčno olje in vino odkupila po višji odkupni ceni, in sicer bo za 0,75 l steklenico vina odštela 10 evrov, za 0,25 l stekleničko oljčnega olja pa devet evrov. Zmagovalci bodo prejeli tudi posebno nagrado in promocijske aktivnosti v vrednosti 700 evrov.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih grozdje oziroma vino izhaja izključno iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve. Tudi na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja.

Rok za prijavo na natečaja se izteče 13. januarja 2023 ob 12. uri. Odločitev komisije o zmagovalcih bo znana predvidoma v začetku februarja 2023. Vse podrobnosti natečajev so dostopne na tej povezavi na občinski spletni strani www.koper.si.

Foto: Jakob Bužan, Jaka Ivančič, Pixabay