DomovNaši kraji»Oblekla bi vsako, ki si drzne in rada s svojimi oblačili izstopa«

»Oblekla bi vsako, ki si drzne in rada s svojimi oblačili izstopa«

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Petra Jerič, diplomantka oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti, letos nadaljuje študij na magistrski stopnji. S svojo zaključno kolekcijo je bila večkrat nagrajena, med drugim je slavila tudi na drugi ediciji modnega dogodka za mlade modne oblikovalce Centra mladih Koper, letos pa se je uvrstila celo med finaliste mednarodnega natečaja Mittelmoda. Svoje praktično znanje je v tem letu izpopolnila tudi z delom pri svetovno znani modni oblikovalki Iris van Herpen v Amsterdamu. Petra modo vidi kot umetnost, njene kreacije pa temeljijo na uporabi ročnih tehnik in inovacij.

Foto: Lara Žitko

Kdaj ste v sebi odkrili strast do modnega oblikovanja?
Strast do oblikovanja je bila pri meni opazna že v zgodnjih letih. Strast do modnega oblikovanja pa sem odkrila v srednji šoli. Pravzaprav sem se najprej sama naučila šivati in tako me je šivalni stroj navdihnil za oblikovanje, saj sem ugotovila kaj vse lahko z njim ustvarim.

Koliko let se že ukvarjate z modnim oblikovanjem?
4 leta, torej od kar sem začela s študijem na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani.

Glede na to, da imajo vsi mladi oblikovalci nekega vzornika, kdo je vaš vzornik?
Težko bi rekla, da imam vzornika. Vsekakor pa so oblikovalci, katerih dela zelo rada spremljam. Mednje zagotovo sodi Iris van Herpen, pri kateri sem bila letos tudi na praksi. Všeč mi je organskost njenih kreacij ter umetniški pristop.

Kako ocenjujete nadvse zanimivo eko temo letošnjega natečaja Stylo?
Menim, da je tema zelo aktualna, saj je v današnjem hitrem tempu zelo pomembno ohranjanje kulturne dediščine. Tema je zelo zanimiva in široka kar je vedno zelo dobro za samo oblikovanje, saj tako vsak posameznik najde inspiracijo, ki jo lahko zares začuti. Tudi sama sem pri svoji lanskoletni zmagovalni kolekciji izhajala iz starih ročnih tehnik prešivanja in smokinga.

Foto: Sanja Živkovič

Kakšen je vaš spomin na trenutek, ko ste tudi slavili na tem natečaju pred letom/letoma?
Spomin je še zelo živ in vsekakor lep, saj je vedno čudovit občutek, ko je tvoje delo dobro sprejeto.

Kaj menite, da je tisto, kar bi mladim oblikovalcem pripomoglo do lažje prepoznavnosti v širšem pogledu sprva na slovenskem nato tujem prostoru?
Menim, da je zelo pomembna samoiniciativnost. Dobro je, če se udeležuješ raznih dogodkov oziroma česar koli, kjer lahko predstaviš svoje delo. Kar nekaj možnosti za predstavitev mladih, neuveljavljenih oblikovalcev že obstaja tako doma kot v tujini. Sama sem se letos udeležila mednarodne revije za mlade oblikovalce v Italiji, kjer vsako leto prejmejo več tisoč prijav. Kar lahko vsakdo stori pa je zagotovo promocija na spletu oziroma preko družbenih omrežij.

Katero medijko/medijca v našem medijskem prostoru bi rade oblekle?
Vsako, ki si drzne in rada s svojimi oblačili izstopa.