DomovNaši krajiObiranje oljke županov tudi letos naznanilo začetek oljkarske sezone

Obiranje oljke županov tudi letos naznanilo začetek oljkarske sezone

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos so župani oz. predstavniki obalnih občin s tradicionalnim obiranjem Oljke županov v nasadu Ronk nad Strunjanom simbolično odprli letošnjo oljkarsko sezono. Županu Občine Izola Igorju Kolencu, podžupanoma Mestne občine Koper Petru Bolčiču in Občine Ankaran Barbari Švagelj ter svetovalcu župana Občine Piran Denisu Goji, sta se letos pridružila tudi županja Občine Hrpelje – Kozina Saša Likavec Svetelšek in župan Občine Radovljica Ciril Globočnik.

Letos so tradicionalni dogodek s svojo prisotnostjo počastili kar trije slovenski ministri, minister za obrambo in podpredsednik Vlade RS Karel Erjavec, minister za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki so si bili enotni, da je dogodek pomemben predvsem v luči medsebojnega povezovanja in sodelovanja, na vseh področjih. V oljčniku pa so rokave zavihali tudi podpredsednik državnega zbora Branko Simonovič in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper Rado Pišot.

Čeprav je namen dogodka druženje in povezovanje, predvsem pa poudarjanje pomena oljkarstva in razvoja te panoge, so se obiralci z »baligami« (posebnimi torbami za obiranje, obešenimi okrog vratu op.a.) tudi tokrat preizkusili v hitrostnem obiranju oljk. Najbolj spretne roke je tokrat imela kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je uspela nabrati več kot 8 kil oljk.

Kako so se drugi odrezali v obiranju oljk pa si oglejte v fotogaleriji.